Szent István Korona Pincészet

Budafok kettős föld alatti város, ami világritkaságnak számító kiterjedt pincerendszerének, borászatainak, pezsgőkészítő hagyományának köszönhető. A bor és pezsgő városaként vált ismerté, a magyar borászat egyik központja. A nagy befogadóképességű, a fahordós tárolásra, érlelésre kiválóan alkalmas sziklapincék kialakításának a lehetősége adott volt, hisz a mészkő bányászata során több száz méter hosszú, 6-8 méter széles és 3-4 méter magas tárnák keletkeztek. A vastag sziklatakaró és a célszerű kialakítás eredményeként a legjobb borpincékben a levegő hőmérséklete 1-2 °C, évi ingadozással 12-14 °C, a relatív páratartalom 83-88%.

A budafoki pincészetek együttvéve több millió liter befogadóképességű tárolóedényzettel rendelkeznek, melyek között az egyik legismertebb a Szent István Korona Pincében található óriás díszhordó, melyet 1974-ben építettek. Ez a Kárpát-medence legnagyobb fahordója! Mára a hordó a pince díszeként funkcionál, hisz az idők során a technológiák megváltoztak. Ma leginkább a reduktív borok a kedveltek, így az ászokhordós érlelés – különösen fehérboroknál – háttérbe szorult. A hatalmas hordó 1022 hektoliteres, fejátmérője 4,70 m, a hasátmérője 5,80 m, a legnagyobb dongahosszúsága pedig 6,14 m. A hordó elülső fenekének teljes felületét – 18 négyzetméter – id. Szabó István Kossuth díjas faragó művész készítette, melyen a szőlőtermesztés és a borkészítés különböző fázisai láthatóak.

A Szent István Korona Pincében a Szent István Korona borcsalád tagjaival Magyarország legnépszerűbb fajtái mutatkoznak be, a technológiának köszönhetően a szőlő eredeti illat- és zamatanyagait megőrizve. A pincészet a borokat ismerő és kedvelő fogyasztókat megcélozva a magyar fajták mellett a legnépszerűbb világfajták borait is kínálja száraz és félszáraz kategóriában. A kiváló minőségű fehérborairól ismert Etyek-Budai borvidékről származó borok üde gyümölcsössége mellett, megjelenik az ország különleges mediterrán jellege is a Szekszárdi Merlot-ban, de a saját szőlőbirtokról származó pázmándi Cabernet Sauvignon is a vörösborokat kedvelőket célozza.

A 20 települést felölelő Etyek-Budai borvidék hatalmas szőlőterületéből nagyságrendileg 800 ha-t mondhat sajátjának a Törley Kft.. Ebből a nagyobb terület Etyek határában található, mely otthona a Szent István Korona borcsalád, Chardonnay, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Olaszrizling borainak. A kisebb pázmándi birtok főleg a Cabernet sauvignon - Pinot noir páros termőterülete.

A Szent István Korona borai kiváló kísérői a különböző fogások teljes palettájának, a könnyű előételektől a vadételekig. Árukat is ahhoz igazították, hogy mindennapjaink étkezéseinek társai lehessenek. A válogatás sikerét a beltartalmi értékei mellett az igen kedvező ár-érték arányának köszönheti.

Borai nemzetközi versenyeken is megállják helyüket.

A 2015-ös év sikere a XVI. VinAgora, Budapest nemzetközi borversenyen született, ahol a Szent István Korona Irsai Olivér aranyérmet kapott.

2016-ban az Országos Bormustra - XXXVII. Országos Borverseny ezüstérmese lett a borcsalád Irsai Olivér bora. A XVII. VinAgora is két ezüstéremmel gazdagította az érmek sorát, a díjazottak a Szent István Korona Olaszrizling és a Cabernet Sauvignon Rosé.

2017-ben a Decanter nívós versenyén kapott oklevelet a Szent István Korona Olaszrizling.

Az International Wine Challenge, londoni megmérettetésén szintén oklevéllel jutalmazták a Szent István Korona Irsai Olivér és Cabernet Sauvignon Rosé borokat.

2018- ban a Szent István Korona Irsai Olivér az alábbi eredményekkel büszkélkedhet: Decanter World Wine Awards 2018, London- ezüst érem, XXIII. Cserszegi Fűszeres és VII Irsai Olivér Borvesreny, Soltvadkert –ezüst érem, International Wine and Spirit Competition, London- bronz érem, International Wine Challenge, London- bronz érem.

Nyitvatartás:

2019. augusztus 31. szombat: 12:00 - 20:00

Cím: 1222 Budapest Sörház utca 14.

BORNEGYED magazin

– a pezsgő borélmények kedvelőinek

Programajánlók, interjúk, gasztronómiai hírek Budafok-Tétényből

Keresse az ingyenes magazint a Bornegyed pincészeteiben
és éttermeiben – vagy olvassa az online verziót itt.