Kemendy Tradícionális Pezsgőműhely

Szeptember 4-én 19.30 órától az Estage duó koncertje. 

A látogatók a pezsgőkészítés hagyományaival, érdekes történetekkel kísért különleges, családias hangulatú, prémium pezsgőkóstolón vehetnek részt. Belépés a helyszínen megvásárolható kóstolópohárral.

 

A Kemendy Tradicionális Pezsgőműhelyről:

 

„Minden palack egyedi, egy külön világ, egy önálló élet”

 

Családunk szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatos története visszanyúlik a II. világháború előtti időszakra. Atyai nagyapám Kemendy Lajos, aki tulajdonképpen erdésznek tanult a Balaton-felvidék egy csodálatos területének, a dörgicsei piarista rend (az akkori Magyar Kegyestanító Rend) birtokának vincellére volt, amely a mai Pántlika pince egy részén terült el. Itt érte családunkat az úgynevezett „felszabadulás”. Édesapám családja a tóhoz közeli Balatonakaliban telepedett le, itt kezdett új életet. Nagyapám munkaszerető családfőként és szőlész-borász szakemberként pincét épített a szomszéd hegyen, Fenyén. Gyerekként nyaranta, de néha telente is sok időt töltöttem vele, és soha nem lehet elfeledni a tőle hallott történeteket. Az egyik legemlékezetesebb a misebor szállítása volt a Balaton befagyott jegén. Édesapámmal, Kemendy Lászlóval már közösen a 70-es években ásott balatonarácsi pincéje és a pince fölé épített ház volt a kis vállalkozásunk ötletbölcsője.

Jelenleg édesapám öccse, Miklós és a Balaton másik oldalán élő Kemendy Pista „bátyám” segítik szőlős ügyeinket. Édesapámmal már veszprémi lakosként és arácsi diákként is rengeteg időt töltöttünk együtt a kis arácsi „birtokon”. Az itteni Balatonfüredi Szakközépiskolában tanultam szőlészkedni-borászkodni. 1988-ban végeztem a Budapesti Kertészeti Egyetemen mint borász italtechnológus. Mivel a szüleimnek jelentősebb vagyona, illetve szőlőterülete nem volt, vállalkozást nem tudtunk indítani, így 2015-ig nagyvállalati struktúrában dolgoztam.

A Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely Kft. elindítója jómagam, ifjabb Kemendy László volt. Egy nehéz, de határozott döntés után izgalmas időszak kezdődött a 2016-os év elejétől. Kicsit talán amatőr módon, de annál nagyobb szeretettel és aktivitással keresem azt az utat, mely finom, harmonikus, kiegyensúlyozott pezsgő illat- és ízvilághoz vezet. Segítségül szolgálnak közel 30 évnyi tapasztalataim és ismeretanyagom.

Mint minden cégnél, itt is fontos a jövőkép kialakítása. Nagyobbik fiam, Kemendy Kristóf segít ebben, aki a család ötleteit, a barátok igényeit összefogja, és a céget a folyamatosan változó ízvilág képére formálja, valamint nem kis feladatként meg-megújítja. Továbbá meghatározó feladatának tekinti a külső kapcsolatok ápolását, illetve segíti az adminisztrációs ügyek intézését.

Eredeti célunk és egyben a vállalkozás lényege az volt, hogy barátainknak, ismerőseinknek finom pezsgőket készítsünk, olyanokat, amelyeknél nem kell magyarázkodni, megmagyarázni, mit, hol és mikor kell érezni, miért ilyen vagy olyan a stílusa. Egyszerűen jó ivású legyen, és örömét lelje benne, aki megkóstolja.

Ma úgy látjuk, hogy ez a vállalkozás jellegéből adódóan kis mennyiségeben kuriózumokat tud előállítani. Képesek vagyunk finom, jó szerkezetű alapborokból, szigorú higiéniai viszonyok között, precíz technológiával érdekes, limitált szériájú pezsgőket készíteni. A minőség nem lehet kérdés, mert a mi pezsgőink fogyasztója egyben a barátságával is kitüntet minket, mi pedig szeretnénk a barátainkat minden évben egy-egy jó pezsgővel meglepni.

Szeptember 4. 12.00–22.00
Szeptember 5. 12.00–20.00

Cím: 1223 Budapest, Elza u. 27.

BORNEGYED magazin

– a pezsgő borélmények kedvelőinek

Programajánlók, interjúk, gasztronómiai hírek Budafok-Tétényből

Keresse az ingyenes magazint a Bornegyed pincészeteiben
és éttermeiben – vagy olvassa az online verziót itt.