Szabadtűzi Főzőverseny a Kerület Napja tiszteletére,

a Budafok-Tétény Legjobb Főzőcsapata Vándorkupáért

VERSENYKIÍRÁS

 

A verseny jellege: Szabadtéri főzőverseny

A verseny időpontja:  2022. június 18. szombat, 10.00-17.00 óra között

Helyszín: Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ kertje (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.)

 

A verseny szervezője: Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ

A verseny támogatói: Főtámogató:  Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata

Támogató: Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület

                                                                                             

Résztvevők: Civil, munkahelyi közösségek, politikai és egyéb szervezetek, baráti társaságok, családok stb. maximum 5 fős csapatai.

Nevezés: Nevezési díj nincs. A versenyen való indulás feltétele az előzetes nevezés. Nevezni a nevezési lap kitöltésével lehet. A nevezési lap és a versenykiírás letölthető a www.klauzalhaz.hu oldalon vagy átvehető a Klauzál Ház információs pultjánál. A kitöltött nevezési lapokat az info@klauzalhaz.hu e-mail címre várják a szervezők, de a nevezési lapok személyesen is leadhatók a Klauzál Ház információs pultjánál. Nevezési határidő: 2022. június 15.

A verseny menete: A résztvevő csapatok a szervezők által kijelölt főzőhelyen, magukkal hozott alapanyagokból, saját eszközeikkel készítik el az ételeket. A főzőhelyek a verseny napján 9.00 órától foglalhatók el. A verseny szervezői biztosítják a helyszínt, a tűzifát, csapatonként 1 sörpad-garnitúrát, víz- és áramvételi lehetőséget, tűztálcát. Sátorról, eszközökről, alapanyagokról a csapatok gondoskodnak. Megnyitó és tűzgyújtás: 10.00, zsűrizés: 14.00-16.00 óra között, eredményhirdetés várhatóan 16.30 órakor.

 

Kategóriák, készíthető ételek: A verseny két kategóriában kerül megrendezésre.

I. kategória: szabadtűzi ételek kategóriája (bármilyen étel készíthető, szabadtűzi technológiával - bogrács, tárcsa, grill stb.).

II. kategória: Kárpát-medencei ételek kategóriája (bármilyen, a Kárpát-medence valamelyik magyarlakta területén jellemző, szabadtűzi technológiával készült étel nevezhető.)

Nevezni lehet csak az egyik, vagy mindkét kategóriában is.

Ha egy csapat egy kategórián belül többféle ételt is készít, a zsűri a legmagasabb pontszámot kapott ételt veszi figyelembe.

 

Zsűri: A zsűri elnöke: Kelemen Endre Venesz-díjas mesterszakács, a Sándor-palota nyugalmazott étteremigazgatója.

A zsűri tagjai: A Szabadtűzi Lovagrend mesterzsűrijének tagjai közül felkért díjazott mesterszakácsok, neves gasztronómiai szakemberek, valamint a szervezők, támogatók képviselői közül felkért zsűritagok.

 

Zsűrizés: A zsűri számára a versenybe nevezett ételekből ételenként 2 adagot kell tálalni az előre egyeztetett helyen (zsűrisátor), az előre egyeztetett időpontban, 14.00-16.00 óra között. A zsűri a verseny során több alkalommal is felkeresi a csapatokat, s értékeli a környezetet, az öltözetet, a főzőhely higiéniáját, a csapatmunkát, az előkészítés és ételkészítés szakszerűségét, az elkészült ételek minőségét, az ételválasztást, tálalást stb. A zsűri a nemzetközi értékelési szabályok szerint, 100 pontos rendszerben minősíti a csapatok teljesítményét, bronz, ezüst és arany minősítéseket ad ki. Az összpontszám 70 százalékban az étel minőségére, 30 százalékban pedig az egyéb, fent felsorolt szempontokra adott pontszámokból tevődik össze.

Díjazás: A résztvevő csapatok emléklapot kapnak. A díjazott csapatok oklevél és tárgyjutalom díjazásban részesülnek. A legjobb eredményt elérő csapat elnyeri a Szabadtűzi Lovagrend által alapított Budafok-Tétény Legjobb Főzőcsapata elnevezésű vándorkupát.

Parkolás: A verseny területére gépkocsival behajtani nem lehet, a hozott felszereléseket, eszközöket a Klauzál Ház hátsó, Campona Üzletközpont felőli kapuján át lehet a verseny helyszínére vinni.

                                                                               Parkolási lehetőség az intézmény parkolójában, illetve a Campona Üzletközpont parkolójában.

 

Egyéb előírások: Minden csapat a saját felelősségére vesz részt a versenyen. A versenyen készült ételek nem értékesíthetők. A verseny során be kell tartani a vonatkozó élelmiszer-egészségügyi, higiéniai, balesetvédelmi stb. előírásokat. Az ételkészítéshez csak olyan alapanyagok használhatók fel, amelyek származási igazolása a helyszínen rendelkezésre áll. Származási igazolásnak minősül például a számla, blokk, szállítólevél, a nyersanyag azonosítását lehetővé tevő bolti csomagolás. Az előkészítéshez, ételkészítéshez csak szabványos, kifogástalan műszaki állapotú eszközök, készülékek használhatók. A versenyen előkészített alapanyagok nem használhatók, az előkészítés és az ételkészítés is a versenyen zajlik. A versenyen csak kifogástalan állapotú, nyomáscsökkentővel ellátott gázkészülék használható. Elektromos berendezések az előkészítés során használhatók, de hőközlésre nem. A zsűri fenntartja magának a jogot a származási igazolások ellenőrzésére, valamint arra, hogy a kétes eredetű és/vagy minőségű alapanyagokat és a nem megfelelő állapotú eszközöket a versenyből kizárja. A fentiek be nem tartásából eredő balesetekért, megbetegedésekért, károkért a szervező semminemű felelősséget sem vállal.

Részletesebb információ:  Gazdik István igazgató, Budafok-Tétényi Klauzál Gábor Művelődési Központ, Budapest XXII. Nagytétényi út 31-33, telefonszám: 06-1/226-0559/102, e-mail cím: gazdik.istvan@klauzalhaz.hu

 

Mindenkinek jó hangulatú versenyzést kívánnak a verseny szervezői!