Zongorista hangmérnök Budafokon

Az utóbbi hónapokban sokan elveszítették a munkájukat, Varga Csabát azonban pont ebben az időszakban hívták az újonnan megnyílt Talent Sound System Stúdióba, hogy vegyen részt a csapat szinkron- és filmes munkáiban. A hangmérnök zeneszerzőként is több művészeti projektet jegyez, filmes munkái során pedig hangszerel is. Jelenleg egy mesejáték előkészítésén dolgozik, amelynek zenéje is az ő nevéhez fűződik.

Az eredetileg zenész Varga Csaba, aki korábban filmzenét készített az azóta már elhunyt Peter Ogival és együtt dolgozott Richard Claydermann budapesti turnéjának próbái során a világhírű zongoraművésszel is, középiskolásként talált rá a zongorára. A hangszer addig csak elvarázsolta, attól kezdve azonban a tanulás mellett zongorázott, majd rövidesen kisebb-nagyobb zenei formációkban – Ágnes Vanilla, Mujahid Zoltán, a Pluto, illetve a Rockness zenekar – muzsikált. Egy Petőfi Csarnokban adott koncert után döbbent rá, hogy hangmérnökként szívesebben venne részt a zenekarok munkájában, így pályát módosított.

– Amikor zongorázol, úgy érzed, hogy kinn vagy egy virágos réten, de hangmérnökként azt látod egy drónról lenézve, hogy a virágos réten túl még sok-sok minden más is van. Sokkal nagyobb a világ, mintha csak zenélsz – fogalmazta meg szakmája szépségét Varga Csaba, akinek több mint húszéves munkáját számos népszerű produkció fémjelzi, köztük a 2019-ben megjelent Karthago zenekar jubileumi albuma is.

– Két hete sincs, hogy A Dal 2021 című tévéműsorban elhangzott Vastag Csaba és a Karthago extraprodukciója, amelynek zenei anyagán dolgozott legutóbb. Hogy találtak egymásra a zenekarral?

– Nagy megtiszteltetés ért, amikor Szigeti Ferenc felkért a jubileumi lemezük elkészítésére. Az album közel egy év alatt született meg munkamódszereink ötvözéséből. Alig másfél hónappal a kiadás után aranylemez lett, amelyet a Karthago jubileumi koncertjén vehettem át a kiadótól a Papp László Budapest Sportarénában. Hatalmas öröm volt már a színpadra is felmenni, de amikor 12 ezer ember csak nekem tapsolt, az felejthetetlen. De talán az aranylemeznél is többet jelentett nekem, hogy a zenekar kérésére a tévés eljárásokat figyelembe véve elkészíthettem a háromórás koncert teljes képi anyagához a hangkeverést az utómunkákkal együtt. Ez igazi dupla kihívás volt, mert ilyet még soha nem csináltam.

– Folytatódik a közös munka?

– Idén a zenekar velem akarja elkészíttetni a Best of Karthago című lemezét. Szigeti Feriék szeretnék, ha a régi nagy slágereik mai köntösben, mai megszólalással, mai technikával lennének felvéve. A Takáts Tamás Blues Band is felkért, hogy készítsem el új anyaguk felvételeit, sőt Takáts Tamás – ahogy ő fogalmazott – megtisztelőnek tartaná, ha néhány dal erejéig zongoráznék is velük.

– Elégedett?

– Márciustól több időt töltöttem Péter-Pál utcai otthonunkban a feleségemmel, nagyfiammal és ikerlányaimmal, ezáltal rengeteg családi élménnyel gazdagodtam a munka mellett. Nagyon sok zenekarral dolgozom együtt, igen jó anyagokat készíthetek és kiemelkedő zenészek bizalmát élvezem. Ha a zenei életemnek most vége lenne, eddigi pályámat akkor is teljesnek gondolnám, de lehetőségeim és terveim vannak, úgyhogy nagyon jól érzem magam.

(Tamás Angéla)