Vele vagy nélküle?

Az együttélések során előforduló helyzetekről, konfliktusokról és azok lehetséges megoldásairól szól a Válótársas című, könnyed, párkapcsolat-gazdagító előadás, amelyet március 31-én láthatunk a Klauzál Házban. Az esten félreértések, elhangzó és ki nem mondott ellentétek, egymás közötti feszültségek hívják fel a figyelmet a harmónia felbomlására, esetenként a váláshoz vezető útra. A színészpáros, Pokorny Lia és Elek Ferenc irányított jelenetekben, improvizálva és humorosan mutatja be a színpadon Gönczi Dorka válási mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember tapasztalatait. A több mint két éve futó, harmincöt előadást megélt produkció női főszereplőjével, Pokorny Liával beszélgettünk.

– Komoly, érzékeny témát dolgoznak fel. Az előadás segíthet abban, hogy ismét egymásra találjanak az egykor egymásba szerelmesedett emberek?

– Életünk egyik legfontosabb tényezője a társ. Fiatalon azt gondoljuk, hogy egyszer csak jön valaki, aki a párunk lesz, és ez így marad örökkön-örökké. Egy párkapcsolatban azonban nagyon hamar adódnak problémák, amelyek többnyire nem oldódnak meg maguktól. Dorkáék válási mediátorok, így abból a szemszögből nézik az ilyen helyzeteket, amikor már valaminek vége szakad, mégis azt sugallja ez az előadás, hogy ne jussunk el idáig.

– Hogyan képzeljük el az estét?

– Pici jeleneteken keresztül mutatjuk meg azokat a buktatókat, amelyek megzavarják az egyetértést, előrevetítik a harmónia felbomlását. A mediátorok vezetik és tartják keretben az estet és az improvizációt, egy-egy témát felvázolnak, mi ehhez kapcsolódóan rögtönzünk. Utána ők a lehetséges megoldásokhoz „kulcsot adnak” a nézők kezébe, mindezt sok szeretettel és humorral.

– A színész számára mennyiben más ez a produkció, mint egy „hagyományos” színházi előadás?

– Az improvizálás izgalmas feladat, meglepetésekkel teli, váratlan. A gyermeki énünket mozgósítja, és ez nagyon felszabadító. Vannak keretek, de a témán belül teljes szabadságot kapunk. Az, hogy mi születik és hogyan, számunkra is rejtély. Szeretem a rögtönzést, ugyanakkor hatalmas élmény remekműveket játszani. Ott a legfontosabb a próbaidőszak, amely alatt együtt építjük fel a darabot, a folyamat végére pedig már kialakul bennem, hogyan tudok végigmenni egy gyönyörű íven és megmártózni a sok-sok színben. 

A Centrál Színházban játszott Nemek és igenek mellett nagyon szeretem a Rózsavölgyi Szalonban futó Keresztül-kasul című előadást. 
A filmezés intimitása is nagyon szerethető. Csodálatos munka volt a tavaly bemutatott Nagykarácsony című film, és a Nyugati nyaralás forgatását is befejeztük már. Ennek a bemutatója nyárra várható. Az előző évben rengeteget dolgoztam, most nem szeretnék annyira sűrű időszakot az életemben.

Tamás Angéla