Van képünk hozzá

Az Országos Könyvtári Napokhoz, amelyet a FSZEK minden év októberében megrendez, a Budafoki Könyvtár is színes programokkal csatlakozott. A 2022–2023-as Petőfi-emlékév kapcsán Szálinger Balázs József Attila-díjas költő előadásában a tankönyvektől eltérő módon mutatta be a lánglelkű Petőfi Sándort a Budafoki Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikes diákjainak. Két nappal később az irodalom és a képalkotás kapcsolatát feltáró fotókiállítás nyílt a galérián Van képünk hozzá! címmel.

A Budafoki Fotóklub tárlatát Czimbal Gyula nyitotta meg.

– Ez a csoportos kiállítás kísérletet tesz a fotók és a szöveg megszokott narratíváinak bemutatása mellett új szempontokat felmutatva válaszolni arra a kérdésre, hogy létezik-e ezeknek a médiumoknak olyan szintű egymáshoz társítása, amikor a kép nem tipikus illusztrációja a szövegnek, elvontabb annál és nem direkt, illetve a szöveg nem képaláírás – emelte ki a két művészeti ág szimbiózisát bemutató tárlat rendhagyó voltát a fotóművész.
Czimbal Gyula elárulta, hogy a kiállítás anyagát látva először egy hatalmas tarka, mezei virágcsokor jutott eszébe, amely a tíz kiállítónak fotóművészetet és költészetet egységbe foglaló bokrétáiból tevődik össze úgy, hogy a látogatók végül egy fotográfiákból és hozzájuk kapcsolódó irodalmi szövegekből álló, dinamikus, vidám, szerkesztett anyagot látnak a falakon.

A művészportréiról is ismert fotóművész ezek után a fotográfusok alkotásai közül kiemelt egy-egy számára kedves képet, majd két kiállítónak gratulált legutóbb elnyert díjához.

Németh Gyula a balettosokról készített fotójával I. helyezett lett a Kultúrházak éjjel-nappal című pályázaton, Zsovák Krisztina alkotását pedig a Radóczy Mária Galéria által rendezett Ajándékom az utókornak című pályázaton díjazták.

A kiállító fotográfusok: Hell Ferenc, Inczédy Zsuzsa, Kugler Ferenc, Müller Anikó, Németh Gyula, Pató Ferenc, Sörös Richárd, Vankó András, Zách Ágoston és Zsovák Krisztina.

Az irodalmi szövegekkel társított fotókiállítás október 29-ig tekinthető meg a Budafoki Könyvtárban.

Tamás Angéla