Új nagymester a borlovagrend élén

Augusztusi közgyűlésén Gazdag László, Urbán András, majd Szűcs Zoltán után Bitai Gergelyt választották meg az 1992-ben alapított Promontorium Borlovagrend elnök-nagymesterének. A borlovag, aki az utóbbi időben a kancellári tisztet töltötte be a szervezetnél, nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azon fáradozni, hogy Budafokon, ha nem is háromszáz, mint egykoron, de minél több pince találjon borász gazdára.

Elnök-nagymesteri feladataiból kiemelte a szervezési teendőket, az exkluzív rendezvényeken való megjelenést és az ország többi borrendjével való kapcsolattartást. Elmondta, hogy fontosnak tartja borrendjük hagyományait, azok megőrzését és ápolását, így ennek szellemében szeretne tevékenykedni. 

Kérdésünkre, hogy milyen módon került a bor közelébe, elmesélte: a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolába járt, de akkor még semmi köze nem volt a borászathoz azon kívül, hogy azt tanulta. Az IT szektorban képzelte el magát, programozást szeretett volna tanulni, így a technikusi képzés után elvégezte a számítástechnikai főiskolát. Közben dolgozott, mert úgy gondolta, hogy maga fedezi tanulmányait. Eközben egy borszaküzletben, a Magyar Borok Házában kezdett el dolgozni, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett. Sok bort kóstolhatott, a látogatóknak idegenvezetéseket tarthatott, és így szépen lassan bekerült a borok világába.

– Tíz éven át dolgoztam fine dining éttermekben. Ezeken az első osztályú helyeken a kifinomult tálalási módszert alkalmazva, hat-nyolc, egymásra épülő fogásból álló, látványra is megkomponált menüsort szolgálnak fel. Sommelier-ként jól kellett ismernem azokat a borokat és ételeket, amelyek szerepeltek az ital- és étlapon, hogy minden egyes fogáshoz megfelelő bort ajánljak úgy, hogy az harmonizáljon az étellel, az ízek erősítsék, kiemeljék egymást. A konyha alkotásait bemutató degusztációs (kóstoló) menühöz mindig meg kellett találnunk azt a bort, amely kiegészíti azt, vagy a kettő ötvözetéből létrejön egy harmadik íz – avatta be lapunkat a szakma rejtelmeibe Bitai Gergely, aki a Budafoki Borlapot úgy állítja össze, hogy bármelyik borfogyasztó igényét kielégítse.

Nyár lévén arról is érdeklődtünk a nagymestertől, hogy milyen ételt ajánl ezekben a hetekben, és ahhoz melyik budafoki bort javasolja.
– Lecsópárti vagyok, és most éppen annak van a szezonja. Egy jó fűszeres, kissé csípős lecsóhoz a Szeleshát Szőlőbirtok Kékfrankosát ajánlom, a grillezett húsokhoz, például a sertéstarjához a Katona Pincészet fahordóban érlelt Chardonnay Hosszúdűlője illik vagy a Várszegi Pincészet Wieland Chardonnay bora – adott tanácsot a borkóstoló vállalkozást vezető borlovag, akinek nem titkolt szándéka, hogy szőlőt termesszen és bort készítsen félhektárnyi pázmándi birtokán, de mint mondta, még csak a kezdeti lépéseknél tart.

(Tamás Angéla)