Százéves lenne jövőre Cziffra György

Cziffra György-emlékévre készül a zenei világ 2021. február és 2022. május között. Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelten kezelje a fiatal művészek támogatását.

A Cziffra100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tisztelgünk születése 100. évfordulója alkalmából. Az emlékévet az évek óta megrendezett Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően egész évben folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel – mondta el Besszer Szilvia főszervező a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.
A 2021-es Cziffra Fesztivál a tervek szerint február 9-én kezdődik. A kormány által emlékévvé nyilvánított és az UNESCO által a közösen ünnepelt évfordulók sorába felvett Cziffra 100 nyitókoncertjén Borisz Berezovszij és Balázs János Cziffra- és Liszt-átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián. A további programokon többek között bemutatkoznak a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai, akikkel Pál István Szalonna és Bandája is közös koncertet ad egy Bartók–Kodály-est keretében. A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén, ahol a hagyományokhoz híven átadják a fiatal tehetségek díjait és az életműdíjat, Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémián.
A hazai és nemzetközi együttműködések sorozata márciusban kezdődik, és olyan városok kerülnek fókuszba, ahol Cziffra György fellépett, így London, Párizs, Nizza, Passau, Stuttgart és New York is. Az emlékévben mutatják be a Müpában, valamint Párizsban Eötvös Péter Cziffra Psodia zongoraversenyét, amelyet Cziffra György tiszteletére komponál és Balázs Jánosnak dedikál.
Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: gyerekkora óta példaképként, mesterként tekint Cziffra Györgyre, és feladatává vált, hogy az emlékévet, az évfordulót olyan formájában lehessen megvalósítani, amely itthon és nemzetközileg is magasra pozicionálja Magyarország kulturális erejét és a különleges zongorajátékáról ismert Cziffra Györgyöt. (Tamás Angéla)