Seybold-Garab Pince, egy családias hely

Egy hangulatos utcában bújik meg a Seybold-Garab Pince családi házak közt. A kerítés mögött, a pince bejáratánál kis udvar húzódik meg asztalokkal, padokkal. Jó időben már itt is „alapozhatunk” finom borokkal, majd néhány lépés, és kitárul előttünk egy különleges föld alatti világ…

– Ezt a világot a Péter-Pál utcában, sokévi szünet után, Garab Gábor és családja teremtette meg. Mikor is?
– Másfél évtizeddel ezelőtt – adott választ a tulajdonos. – Itt gumiraktár, műhely volt egészen 2003-ig, amikor megvettük a pincét, de két évet kellett várni, mire vendéget fogadhattunk. Nagyon sok munka előzte meg a nyitást.

– Miért vették meg a lepusztult pincét?
– Mert megtetszett, és lehetőséget láttunk benne a vendéglátásra. Régi vendéglátós családból származom, édesapám vezette Rózsavölgyben az Aranykancsó éttermet. Én is vendéglátó szakiskolát végeztem 1984-ben, kitanultam a cukrász, a szakács és a pincér szakmát. Több étteremben is megfordultam, dolgoztam Budafokon, a Borkatakombában is. A feleségem, Zsuzsanna az egészségügyben jártas, de mellettem beletanult a vendéglátásba, és kitűnően főz.

– Ezt magunk is tapasztalhattuk, például legutóbb, a novemberi Pincejáraton, amikor kemencében sült csülök volt a terítéken…
– Én is úgy láttam, ízlett a vendégeknek, mind elfogyott, amivel készültünk, de jóval többet is el tudtunk volna adni. A Laposa birtokról pedig újbort szolgáltunk fel, szintén nagy sikerrel.

– Mióta „pincejáratoznak”, és mi a véleményük erről az immár hagyományos programról?
– A kezdetektől nyitottak voltunk e remek kezdeményezésre. Fantasztikus lehetőség, hogy a máshol élők is megismerjék a kerületet, a csodáinkat. A kisebb pincészeteknek, mint amilyenek mi is vagyunk, igazán jó alkalom ez a bemutatkozásra.

– Érzik a havi járat hasznát?
– Hogyne! Nem egy pincejárat után visszatértek a vendégek hozzánk, annyira megtetszett a környezet, a helyiség hangulata. Sőt, ennek köszönhetően céges bulikat, esküvőket is tartottak itt.

– Mindennap nyitva tartanak?
– Nem, csak ha rendezvények vannak. A pezsgő- és borfesztivál, illetve gesztenyefesztivál idején mindenképpen, de tartunk itt disznótorost, Márton-napi libavacsorát, adventi ünnepséget, borkóstolókat. Nyolcvan fő kényelmesen elfér a pincénkben.

– Ha ennyire népszerűek, nem terveznek bővítést, hiszen úgy tudom, van egy lezárt szakaszuk?
– Valóban, jövő év elején szeretnénk megnyitni a másik pinceágat is.

Temesi László

 

Seybold Frigyes korának egyik legnagyobb bor- és pezsgőgyárosaként építette házát, illetve borospincéjét az akkori Promontoron, gyára a Törley és Francois pezsgőgyárak legnagyobb konkurense volt, exportban felül is múlta azokat. Európa első betonhordóját itt építtette fel, ami a mai napig megtekinthető. A hordó homlokzatára egy akkor még ismeretlen pécsi fazekassal készíttetett címert, a fazekast Zsolnay Vilmosnak hívták, aki azóta világhírű lett. A hordó ma Budafok-Tétény egyetlen ipartörténeti védett emléke. A szerelmesek kútja szintén a Fogadóteremben kapott helyet. A hagyomány szerint a kútba pénzérmét dobó jegyesek hosszú és boldog házasévekre számíthatnak.