Scherer Péter és A vizsga

Február 25-én, csütörtökön délelőtt a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Alapesetben ilyenkor a Klauzál Házban sereglenek össze a tizenhatodik évüket már betöltött középiskolás fiatalok, és ott néznek meg egy-egy filmet, majd beszélgetnek az alkotókkal. A járványhelyzet átírta az eddigi forgatókönyvet.

Rendhagyó történelemóra. A középiskolai oktatásban így hívják azon alkalmakat, amikor egy-egy történelmi eseményt a hozzá kapcsolódó kulturális élményen keresztül igyekeznek érthetőbbé tenni a diákság számára. Évről évre a Klauzál Házban gyűlnek össze a fiatalok, hogy február 25-én, a Kommunizmus áldozatainak emléknapján megnézhessenek egy-egy korhű, az akkori rendszer visszásságait bemutató filmet, s ha a helyzet úgy adódik, találkozhassanak az alkotókkal.

Idén a járványhelyzet miatt a személyes jelenlét elmarad, a kerületi iskolák tanárai osztják meg 16 évesnél idősebb tanítványaikkal A vizsga című film internetes elérhetőségét, és mindenki otthon, online tekinti meg Bergendy Péter alkotását.

A műalkotást értelmező személyes beszélgetésre idén nincsen lehetőség, de a fiatalokhoz a Balázs Béla díjas forgatőkönyvíró Köbli Norbert mellett a film egyik főszereplője, a Kulcsár Emil vizsgabiztos karakterét megformáló Scherer Péter szól. Az ő szavaira érdemes odafigyelni, nemcsak azért, mert három gyermeke révén jól ismeri a középiskolások lelkivilágát, hanem személyes érintettsége okán is. Scherer édesapja részt vett az 1956-os forradalomban, a a szabadságharc leverése után 1 év börtönbüntetésre ítélték, de büntetlen előélete miatt három évre felfüggesztették annak végrehajtását.

A rendszerváltás után az 1956-os hős érdeméremmel tüntették ki a művész édesapját. Scherer Pétert hamarosan az újabb, kommunista időket idéző kémfilmben, A vizsga folytatásában A játszma című moziban láthatja a nagyközönség. S talán a folytatást a kerületi diákok is megnézhetik jövőre a Klauzál Házban, ha a járványhelyzet 2022. február 25-én ezt majd lehetővé teszi. (Sz. L.)