Rózsaillat és mosolyfény

Zsirai László Budafokon élő író, költő új köteteket jelentetett meg Rózsaillat és mosolyfény címmel.

„Gézaváry csak áll a budatétényi rózsaillatban, s úgy fogja fel, mint Isten vigaszának jelét. Hallja az esti harangszót is a hegyről. Nem siet, ugyan messze lakik innen, de ideje bőven van” – olvasható a címadó novellában, a Rózsaillatban, de ez elmondható a szerzőről, Zsirai Lászlóról is, akinek ezekben a pandémiás hónapokban szintén rengeteg ideje van – és mint tudjuk, az alkotáshoz idő kell… 

– Azért ezekben az ínséges időkben is működött az ihlet – mondta lapunknak –, írtam néhány novellát és verset, de a két legfrissebb kötetemben inkább régebbi írásaimat, költeményeimet gyűjtöttem össze. Többnyire itt, Budafokon, ahol élek, születtek, illetve születnek írásaim. A legjobb hely az alkotásra, mert ez a nyugalom, a béke szigete.

Nem véletlen, ahogy olvasom tovább a Rózsaillatban, hogy „a Babits-kisregény alapján készült Ranódy-film, a Hatholdas rózsakert nyitó jeleneteit a budatétényi Rózsakertben, a György-villa környékén forgatták”. Gyanítjuk, hogy az itt-ott felbukkanó Gézaváry maga az író, így ezek az írások nagyon is személyesek. A Téli utazás című novella például így kezdődik: „A bevásárlóközpont melletti autóbusz-megállóból pásztázza Gézaváry a Hatholdas rózsakert című filmből ismert területet.” Az író-főszereplő a Mai stációk című írásban a Baross Gábor-telepen is jár, a „lepusztított vasúti megállóban”, aztán dicsér is, megemlítve, hogy „a nagytétényi kálvária látványa messziről árulkodott róla, hogy gondos kezek újították fel, és a szeretet őrzi”.

Érdemes ezekkel a novellákkal bebarangolni a kerületet, de megismerhetünk más tájakat is. A Rózsaillat a Szülőföld Könyvkiadó, a Mosolyfény verseskötet pedig a Kráter Műhely Egyesület gondozásában jelent meg.

(temesi)