Rektor a Klauzál Házban

Üzen a Kárpát-medence címmel rendezték meg a Magyar Művészetért Díjrendszer 45. jubileumi díjátadó gáláját június 3-án a Klauzál Házban. A Nemzeti összetartozás napjának előestéjén, Trianon 102. évfordulója alkalmából került sor a Zrínyi Ilona-díj, a Magyar Művészetért Díj, az Árpád fejedelem díj, a Színész díj és az Ex Libris díj átadására. Mások mellett Rátóti Zoltán Kossuth-díjas színművész is Magyar Művészetért Díjat vehetett át.

A Magyar Művészetért Díjat 1987-ben azzal a céllal alapította Gubcsi Lajos, hogy a Magyarországon és a határon túl alkotó magyar művészek munkájának megbecsülése, támogatása, díjazása, kiadványokban történő bemutatása megvalósuljon.

Az ünnepélyes keretek között kiosztott elismeréseket egy igazi Kárpát-medencei műsor kísérte, amelynek első műsorszámaként Bartók és Kodály műveiből hangzott el válogatás a Magyar Rádió Gyermekkórusa előadásában, a kórus vezető karnagya, Dinyés Soma vezényletével. A különleges programban fellépett többek között az Erdőfű zenekar Kiss-Balbinat Ádám vezetésével – aki édesapjával, Kiss-B. Atillával együtt is színpadra lépett –, Vörös Róbert és a Mendicus Tamburazenekar a délvidéki Csantavérről, Meister Éva, Schramek Géza, Fábián Zoltán és a Corvinus Néptáncegyüttes. A műsorban több előadó részvételével az Ismerős Arcok zenekar ikonikus dala, a Nélküled is elhangzott.

A Magyar Művészetért Díjrendszer eddigi legnagyobb gáláján és díjátadó ünnepén, amelyen a Kárpát-medence nagyszerű művészei adtak köszöntő- és emlékműsort, Kusztos Tibor ny. bánffyhunyadi református lelkész mondott áldást. A gálát megnyitotta és a díjakat átadta Gubcsi Lajos.

Zrínyi Ilona-díjban részesült Ficzere Andrea, Árpád fejedelem díjat vett át a Partiumi Keresztény Egyetem (Erdély) és a „Farkasok”, azaz Mónus József,. a Farkas, Mónusné Ruszin Anna Mária, Prokaj Kiara Felicia, valamint Mónus László József, a Színész díjat pedig az Erdélyből érkezett Dimény Áron kapta.

A Magyar Művészetért Díjjal idén a Magyar Rádió Gyermekkórusát, Kiss-B. Atillát, Kő Boldizsárt, Szőke Miklós Gábort, Pál István „Szalonnát”, Párkányi Raab Pétert, Kiss János balettművészt, valamint Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorát tüntették ki. Az Érdemes és Kiváló Művész nevéhez fűződik többek között a Budapesti Operettszínházban bemutatott Anna Frank naplója című előadás rendezése is.

Negyvenen – köztük Pászka Lehel, a kiváló székely lovasíjász is – Gubcsi Lajos Ex Libris-díját vehették át. A gálát megelőzően Trianonra emlékezve és emlékeztetve Vándorúton a magyar művészetért címmel kiállítás nyílt a Klauzál Házban a Magyar Művészetért díjas festők, szobrászok, fotó- és iparművészek részvételével.

Tamás Angéla