Petőfi, tej nélkül

Petőfi, tej nélkül – ezzel a meghökkentő címmel nyílt meg Szerényi Gábor tervezőgrafikus és karikaturista kiállítása március 17-én a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában. A május 4-ig látható tárlat megnyitóját Tóth Laca festőművész dicsérő szavai és Urbán Edina zenéje színesítette.

– Mozgalmas és igen jó évet zártam, több kiállításom volt a fővárosban és vidéken, s még az év végére is jutott egy siker, Kiskőrösön a Petőfi születésének 200. évfordulójára rendezett tárlat egyik fődíját nyertem el – mondta boldogan a Városházi Híradónak az újságíró-grafikusművész. – Remélem, ez az év is hasonlóan jól sikerül… – tette hozzá.

– Honnan ez a furcsa cím? Petőfi nem kapott tejet vagy nem szerette?

– Ez utóbbi, de a kávét mindig tejjel itta.

– A bort már csak szerette, ha annyi jóízű bordalt, illetve borverset írt...

– Ez is tévedés, a bort sem szerette, mégis úgy írt róla, mintha nagy borívó lett volna. Ez a művészet.

– Öntől meg se kérdezem, hogy a bort vagy a tejet részesíti előnyben, az viszont érdekelne, hogy minek tartja magát inkább, grafikusművésznek, karikaturistának, tervezőgrafikusnak vagy újságírónak?

– Erre nem is olyan könnyű válaszolni, hiszen rendszeresen írok cikkeket a Mai Belvárosba, valamint a Magyar Nemzetbe, és ez utóbbiban cikkekhez is készítek illusztrációkat, karikatúrákat. A hetvenes években a Kirschmayer Károly szobrászművész és Benedek György festőművész vezette Vasutas Képzőművészeti Körben tanultam az anatómiai és perspektivikus ábrázolás klasszikus alapjait, az Élet és Irodalomban grafikáim jelentek meg, a kilencvenes évek elejéig több száz. A rendszerváltáskor pedig az Ifjúsági Magazin riportere lettem, de a Világ című politikai hetilapnál illusztráló és újságíró munkatársként dolgoztam. Több mint száz különböző nyomtatott és elektronikus sajtókiadványban publikáltam, ezek közül meghatározó az 1985-től napjainkig tartó Magyar Nemzet-béli illusztrációs és újságíró munkám. Ezért nehéz eldönteni, hogy mi áll hozzám közelebb, az írás vagy a rajzolás.

– Hány egyéni kiállítása volt eddig?

– Ez a harmincnyolcadik, és ezen több mint félszáz kép szerepel.

Szerényi Gábor mostani tárlatán különböző alkotói korszakaiból kapunk ízelítőt.

Temesi László