Népzene a Vojnovich?Huszár-villában

Hatalmas érdeklődés övezte a Vojnovich–Huszár-villa szabadtéri műsorát, amelyen a Muzsikás együttes és vendégművészük, Petrás Mária adott nagy sikerű koncertet. Több mint kétszázan vettek részt szeptember 21-én a Fodor Tamás emlékére rendezett, Szent Mihály-napi programon.

A zenekart és a közönséget, köztük Szepesfalvy Anna alpolgármestert az eseményt szervező Tóth Melinda, a Budatétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte, aki néhány szóban bemutatta a nagy múltú, 50 éves jubileumát ünneplő Muzsikás együttest, és megemlékezett a körünkből egy évvel ezelőtt, ezen a napon távozó Fodor Tamásról.

A koncerten a két alapító tag, Sípos Mihály (hegedű) és Hamar Dániel (gardon) mellett a sok éve „muzsikás” Porteleki László (tambura, koboz) és a hosszú furulya mesterét, Éri Pétert helyettesítve Mester László (brácsa) zenélt, Petrás Mária csángó énekes pedig balladát, egyházi éneket és táncmuzsikát adott elő.

– Egy évvel ezelőtt a Szent Mihály-napokat a Poros zenekar nyitotta meg a villában, akkor Tamással együtt szereltünk be, építettük a színpadot, ő ült a keverőpultnál. Nagyon jólesett minden irányból érkező támogatása, jó volt itt és a segítségével játszani – emlékezett meg Fodor Tamásról a húsz éve Budafokon élő Porteleki László (hegedű), aki barátja emlékére két zenésztársával, Hamar Dániellel (nagybőgő) és Mester Lászlóval (brácsa) erdélyi siratót és keservest adott elő a koncert részeként. Hamar Dániel fél évszázaduk legnagyobb sikereként a magyar népzene ismertté és népszerűvé válását említette:

– Ötven éve, amikor elkezdtünk muzsikálni, nagyon szűk társaság ismerte a világon egyedülállóan gazdag, magyar népzenét. Ez a fantasztikusan értékes gyűjtemény akkoriban csak a tudósok számára volt elérhető. Lemezen nem jelent meg, rádióban nem játszották, tévében nem közvetítették, ami azt jelenti, hogy az emberek túlnyomó többsége azt sem tudta, hogy ez a zene létezik. Fennállásunk alatt azonban a hagyományos magyar népzene megjelent a magyar szellemi életben, és ez a nagyon erőteljes, óriási energiákat felszabadító, hagyományt megtartó muzsika egyre több embernek szerez örömet szerte a világon. Magyarországon óriási áttörést jelentett, amikor a népzenét – a Muzsikás együttest is – beengedték a komolyzene szentélyébe, a Zeneakadémiára.

Tamás Angéla