Nemcsak alkotótársak, hanem házastársak is

Két ifjú művészpár varázsolta el a nagyérdeműt a Dézsmaház utcában

Május 19-én ismét a kortárs művészeté volt a főszerep a Radóczy Mária Galériában, ám most egy igencsak rendhagyó eseményre érkeztek a vendégek. A megszokottól eltérően két művész házaspár mutatta meg tehetségét a megnyitóünnepségen, amire szép számmal jöttek a látogatók. A főszerep a grafikusművész párosé, Kelemen Ágnesé és Jeney Zoltáné volt, akiknek a kiállítását egy különleges produkció, Fabók Mariann színművésznő és Keresztes Nagy Árpád énekes-kobzos előadóművész közös fellépése előzte meg.

A kerületi tűzzománcművész, Radóczy Mária Dézsmaház utcai galériájában sohasem lehet unatkozni, hiszen a kiállított alkotások minden korosztályt ámulatba ejtenek. Legyen szó az éppen kiállító alkotókról vagy a műveket megtekintő nagyérdeműről, a törzsvendégek szinte kötelességüknek érzik megjelenni az aktuális tárlatokon. Na nem mintha kötelező lenne, de a sok visszajáró látogató már tűkön ülve várja a legújabb kiállításokat, hiszen a galériában a remek hangulat mindig garantált. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt visszatérő vendégeknek számítanak Mária mesebeli birodalmában, kerületünk talán legszebb utcácskájában, ahová elmenni minden alkalommal egy-egy időutazás.

Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád szerelme – egymáson kívül – a színpad, ez volt hát az a dolog, ami összehozta őket, mind szakmailag, mind a magánéletben. A színművésznő és énekes-muzsikus férje produkciója Tinódi Lantos Sebestyén korába repítette vissza a nézőket. Árpád a koboz nevű pengetős hangszerével kísérte a főleg Balassi-költeményekből álló verscsokrot, míg felesége hol énekszóval, hol egyéb hangszerekkel kapcsolódott be a műsorba. Előadásukkal képzeletbeli utazásra vitték a közönséget, a férfi-nő kapcsolat lehetséges kimeneteit szemléltetve.

A Házastársak-Alkotótársak című képzőművészeti kiállítás megnyitóján Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke köszöntötte az összegyűlteket.

– Kelemen Ágnes és Jeney Zoltán nem akármilyen grafikusművészek, ugyanis közöttünk élnek – utalt Németh Zsolt az alkotók budafoki bázisára, a Laszgallner-villában működő Pytheas Könyvmanufaktúrára. – Egyedi stílusukra rögtön ráismerni, Ágnes ábrándos tekintetű hölgyalakjai, vibráló színei az embert a varázslatos gyermekkorba repítik vissza. Férje, Zoltán (magyar) történelmi könyveket díszítő illusztrációi pedig roppant élethűen és hitelesen adják vissza s tárják az olvasók elé hazánk viharos múltját.

A kiállított képeket Laczkovics Mária, a határon túli magyar művészek patronálója elemezte, mielőtt – ügyész lévén – „szabadlábra nem helyezte” a vendégeket, akik ezután saját szemükkel is megcsodálhatták a mesés alkotásokat.

(Gáll Anna)