Mundérok és uniformisok

Egyedülálló gyűjteményt mutatott be Paulik János a Budafoki Könyvtár második emeleti kiállítóhelyiségében. A galériát néhány hétre az I. és II. világháborús katonai egyenruhákkal, korabeli dokumentumokkal és a korszakra jellemző néhány tárggyal rendezte be. A tábornoki egyenruháktól kezdve a gyalogosok, határvadászok és a gyors fegyvernem öltözetéig sokféle ruhadarabot tárt az érdeklődők elé, így a kiállítási darabok között szerepelt vámőrségi alezredesi társasági öltözet, az Osztrák–magyar Monarchia ideje alatt rendszeresített szürke egyenruha, de csendőrkalap és egy folyamőr kapitány sapkája is.

A gyűjtő elmondta, hogy már gyerekkorában érdeklődött a katonai öltözetek iránt, amely nyilván annak is köszönhető, hogy édesapja hivatásos katona volt. Fiatalkorában egy kisebb gyűjteményre is szert tett, azonban annak csak egy része vészelte át a több évtizedet, amelyek alatt nem tudta tárolni azokat. Érdeklődése tíz-tizenöt éve vált szenvedéllyé, amikor már lehetősége nyílt arra, hogy az országos kirakodóvásárokon, padlásokról és military börzékről összegyűjtött katonai ruhadarabokat otthonában elhelyezze.

– Eleinte csak a tábornoki öltözettel akartam foglalkozni, de egyre több érdekes, magyar katonai viseletet fedeztem fel a XX. század eleje és a II. világháború közötti időszakból, így azokat is gyűjteni kezdtem. Érdekesség, hogy a kiállításon is bemutatott magas gallér az I. világháború előtti időszakból való, de egészen a Horthy-korszak végéig megmaradt a díszegyenruhákban. A posztót helyettesítő, könnyített nyári viseletet 1945-ig hordták, de bizonyos egyenruhák még a Tildy-kormány alatt is megjelentek – mesélte nagy lelkesedéssel Paulik János, miközben végigkalauzolt a kiállításon, megmutatva a katonai ládát, az 1920-as évekből való írógépet és néhány relikviát.

A gyűjtő a mai napig szorgalmasan forgatja a szakirodalmat, kutat az interneten, bár állítása szerint már csak hiányzó ruhadarabokat akar vásárolni, hogy lehetőleg minden öltözet komplett legyen.

(Tamás Angéla)