Mozart, Bartók és sztenderdek

Vezetői feladatai mellett trombitát tanít a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolában, a népszerű Budafok Big Band (BBB) vezetője és több együttesben is játszik meghívottként Puskás Csaba, a művészeti iskola igazgatóhelyettese. A klasszikus és jazz-zenét egyaránt játszó muzsikus kollégáival hosszú távra tervez az oktatás területén: szeptembertől jazz tanszakkal bővül a zeneiskola kínálata. A júniusi beiratkozás előtt Puskás Csabával beszélgettünk a tervekről.

– Milyen újításra készülnek?

– A jazz, illetve a könnyűzene iránt érdeklődő gyerekeknek a következő tanévtől jazz tanszakot hozunk létre. A zenekari gyakorlat elengedhetetlen a jazz oktatásában, de basszushangszer nélkül ez nem megy, ezért a néhány éve már oktatott zongora, dob és jazzgitár mellett basszusgitározni, illetve jazzbőgőzni is jöhetnek az általános iskolások. A négy hangszer már lehetőséget teremt arra, hogy a tanszak tanítványai kiszenekarban játszanak. A következő években – a nagyobbaknak jazz szolfézzsal kiegészítve – újabb és újabb hangszerekkel, valamint énektanítással szeretnénk bővíteni a tanszakot. Kitűnő kollégáim, Skerlecz Gábor (a Budapest Jazz Orchestra harsonása – a szerk.) és Cseh László (szaxofon) segítségével a fúvósszekció kiépítését tervezzük, a kiszenekari gyakorlat vezetésére pedig Birta Miklós (a Budapest Jazz Orchestra gitárosa – a szerk.) készül.

– Milyen előnyöket tartogat ez az újítás a zeneiskolások számára?

– A legfontosabb, hogy azok a gyerekek is örömüket leljék a muzsikálásban, a hangszerükben, akik másfajta, könnyedebb zenét szeretnek, mint amit eddig ajánlottunk számukra. Magyarországon az alapfokú zeneoktatás klasszikus alapokon nyugszik, jazzt vagy igényes könnyűzenét iskolai keretek között pedig csak akkor lehet tanulni, ha már ezen az úton végigment valaki. Menet közben azonban sok gyerek elveszti az érdeklődését, nincs türelme ahhoz, hogy eljusson a jazzig, és abbahagyja a zenetanulást. Az amerikai iskolák alapján, a külföldi tapasztalatok felhasználásával létrehozott jazz tanszakkal mi olyan speciális oktatást tervezünk, amely a zenetanulás kezdetétől örömet nyújt a jazz, illetve könnyűzene iránt érdeklődő gyerekeknek.

– Mivel foglalkozik a pandémia idején?

– Több mint húsz éve kottagrafikázom, és ezt nagyon élvezem. Jelenleg három daloskönyvön, valamint Selmeczi György új operáján dolgozom, nemrég a BJC Big Banddel vettünk fel egy új lemezt és több színházi munkám is van, amelyek előbb-utóbb ismét a közönség elé kerülnek. A Madách Színházban a Nyomorultakra szerződtem, a PS Produkciónál pedig a Sztárcsinálók című rockoperában veszek részt.

(Tamás Angéla)