Minden napra egy sztori

A kortárs magyar irodalom egyik legismertebb és legsikeresebb alkotójával ünnepelték a Magyar kultúra napját a Budafoki Könyvtár vendégei. Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító előadására olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy nemcsak a második emeletre vezető lépcsősoron álltak a korábban nem regisztrált érdeklődők, de a galériában is.

A mai magyar irodalom megkerülhetetlen képviselőjét igen sokan ismerik azok közül is, akik nem könyvek olvasásával ütik agyon az időt, hiszen írásaival nemcsak negyven kiadott könyvében és a folyóiratokban, de a gyerekek tankönyveiben is találkozhatunk, verseit, novelláit, véleményét szinte akarva-akaratlanul is megtaláljuk az interneten. A sokféle stílusban és legkülönfélébb témákban író Lackfi hat gyermekkel és négy unokával büszkélkedhet, így talán nem véletlen, hogy megjelent könyveinek fele a gyermekeknek szól.

Az író, aki a végzős gimnazistáknak tananyag és nem egy középiskolában érettségi tétel, a Magyar kultúra napja alkalmából ízelítőt adott könyveiből, amelyek közül tíz jelent meg 2019-ben.

– Nem mindegyiket írtam abban az évben, de összeértek a dolgok. Szüretelős évnek tekintettem, nagyon sok mindenben beértek a gyümölcsök, és ezt nagyon élveztem. Ezek kicsi részét osztom meg most önökkel – mondta az irodalmár.

A Minden napra egy sztori címmel tavaly megjelent kötetében szereplő 365 írásból két önéletrajzi ihletésű szöveget osztott meg a hallgatósággal, amelyekből a Ha címmel írt, édesapja véletlenszerű életben maradásáról szólót olvasta fel, a legfiatalabb hallgatóinak pedig – „akik esetleg unják a sok felnőttséget” – egy Maki majomról szóló, gyermekkori kis történetet.

– Nekünk, bölcsészeknek azt tanították, hogy hiába írunk bármit, úgysem figyel rá senki, a költészet csak a lélek fényűzése. Arra nem készítettek fel, hogy egy-egy írás akár négyszázezer emberhez is eljuthat, mint például a Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta kezdetű parafrázisom. Az ezzel a címmel megjelent kötetem, amely Vörös Istvánnal közös munka, a legszebb magyar verseket tartalmazza és azok átiratait, amelyek „az öreg szövegek hátán utaznak” – mondta Lackfi János, aki könyvei bemutatása után még hosszú ideig dedikálta köteteit a kígyózó sorban álló rajongóknak.

(Tamás Angéla)