Megérte nagyot álmodni

Az emberek többségének sorsa nem éppen kisiskolás korában dől el, Radóczy Mária azonban azon kevesek egyike, akik önkéntelenül is hivatást választottak ebben a korban. Az újlengyeli születésű képzőművésznő gyermekként egy baleset következtében majdnem elveszítette a kézfejét, terápiás célból azonban ceruzát nyomtak a kezébe – az pedig egy életen át ott is maradt. Közel ötven évet átölelő alkotói munkásságát pedig – elmondása szerint utoljára – a Klauzál Házban csodálhatja meg a nagyérdemű.

Budafok-Téténynek – közelebbről Budatéténynek – van egy igencsak különös helye, nevezetesen a régmúlt korokat idéző Dézsmaház utca. Ebben a mesébe illő utcácskában virít (szó szerint, hiszen a legszínesebb, legdíszesebb házról beszélünk) a Radóczy Mária Galéria, a kerület egyik művészeti központja. A galériatulajdonos Mária 1972-ben kezdett tűzzománc alkotásokat készíteni, a legutolsó műve pedig 2012-ben készült el. Negyven év munkásságát, illetve a tűzzománcművészet időszakát megelőző batikolt képeit csak hosszas huzavona után volt hajlandó közszemlére bocsátani. Hiába él évtizedek óta a kerületben, ez az első – és egyben utolsó – alkalom, hogy a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ ad helyet Mária önálló kiállításának.

Állóhely is alig maradt október 17-én a Klauzál Ház Vén Emil Galériájának nagytermében, ahol a november 3-ig látogatható Radóczy-kiállítás megnyitóját tartották. Mária életéről és munkásságáról két évvel ezelőtt „Álmodni mertem…” címmel képeskönyv is készült, ezt a katalógust is megvásárolhatták a nézők. A baróti Tortoma Könyvkiadó által megjelentetett könyvből Talián Mariann színművésznő olvasta fel a kis Mária életének korai történéseit.

– Mi is csak álmodni mertünk erről a napról, hiszen hiába a sokéves barátság és együttműködés, nem volt még Radóczy Mária-kiállítás a Klauzál Házban – hangzott el a megnyitón Gazdik Istvánnak, a művelődési ház igazgatójának mondata. És hogy miért? Nos, Máriának vissza kellett kérnie a tulajdonosoktól az eladott műveit, hogy még egyszer, utoljára kiállíthassa azokat. Ehhez azonban sokszor át kellett lépnie Magyarország határát is.

Feledy Balázs művészeti író megható szavakat intézett a művésznőhöz és közönségéhez.

– Ha bárhol máshol nyílt volna ez a kiállítás, igencsak könnyű dolgom lenne, ám Budafok-Téténynek már nagyon nehéz bármi újat mondani – utalt az író Mária kiemelkedő szerepére a kerületi művészvilágban. A környék kedvenc – és minden bizonnyal egyetlen – tűzzománc-művésznője is elérzékenyült, hiszen rengeteg ember – ismerősök, barátok, csodálók – látogatott el erre az utolsó kiállításra.

– Úgy érzem, engem itt nagyon szeretnek – mondta mosolyogva a mikrofonba. Jól érzi.

(Gáll Anna)