Mazsorettek a Klauzálban

A csinos lányok, kicsik és nagyok szemet gyönyörködtető ruháikban sorakoztak fel a Klauzál Ház aulájában, hogy a bevonulási zenére végre színpadra léphessenek. A kétszázötven mazsorett türelmesen várakozott, amíg a Kertvárosi Fúvószenekar nyitókoncertjének utolsó zenei blokkja elhangzott a színházteremben.

Az I. Országos Mazsorett Fesztiválon jártunk, ahol az ország különböző pontjairól – Debrecenből, Kapuvárról, Kiskunfélegyházáról, Kiskőrösről, Szeghalomról, Törökbálintról és Budapest több helyszínéről, így Csillaghegyről, Pesterzsébetről, a XI. kerületből és Budafok-Tétényből – érkezett együttesek mutatták be pompom táncukat, illetve show-műsoraikat.
A zsúfolásig megtelt Bujtor István Teremben egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyi érdeklődőt vonzott a színes, látványos program, amelyet négy táncegyüttes közel ötven mazsorettje vezetett fel. A színpadon a négyévesektől a huszonnégy évesekig különböző korú lányok hangolták a nézőket a fesztivál műsorszámaira – nem kis sikerrel.
Ezt követően zenekari kísérettel bevonultak a mazsorettcsoportok, hogy bemutatkozzanak a közönségnek, a polgármester pedig megnyitotta a rendezvényt.
– Budafok-Tétényben létjogosultsága van ennek a kulturális formának, hiszen a mi településünk alapvetően két dologról nevezetes, vagy szeretnénk, ha megkülönböztetne más településektől: a pezsgő- és borkultúra, valamint a kulturális sokszínűség. Az országban elsőként nálunk volt integrált művészeti képzés, amelynek otthona a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola. Itt a tánckultúra is komoly szerepet kap és kapott. Másrészt kerületünk három német ajkú sváb településből jött létre, így nagy a hagyománya a fúvószenének – mondta beszédében Karsay Ferenc, majd a táncegyütteseknek adta át színpadot, ahol egymást követték a jobbnál jobb produkciók.
A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség segítségével megvalósult programot és a bevezető bemutató koreográfiát a Szinergia Mazsorett és Táncstúdió művészeti vezetője, Szigetiné Szikszai Fanni álmodta meg. A Csillaghegyi Mazsorett Együttes társoktatója elmondta, hogy a művészeti fesztiválon a csoportok megmérettetnek ugyan, de a négytagú zsűri nem rangsorol, csak értékel.
A bemutató záróakkordjaként az ítészek a koreográfiát, a mozgástechnikát és a szertechnikát figyelembe véve kiemelt arany, ezüst és bronz oklevéllel díjazták a fellépők három korcsoportja mellett a felnőtteket, valamint a két szenior csapatot. A nagyszabású rendezvény eredményhirdetésén a koreográfiai és tamburmajor különdíjak, valamint a mosolytorta is gazdára talált.

Tamás Angéla