Lemezbemutató Temesi Bercivel

Rendhagyó lemez, rendhagyó koncert. Temesi Bertalant, azaz művésznevén Temesi Berci zenészt, zeneszerzőt jól ismerik Budafok-Tétényben, hiszen évekig itt lakott és többször koncertezett már a kerületben. Legközelebb április 13-án láthatjuk-hallhatjuk a Klauzál Házban a Budafoki Dohnányi Zenekarral közösen, ami már előre jelzi, hogy valóban rendhagyó élményben lesz részünk…

Az előadás anyaga Temesi Berci „Symphosium 40” című dupla szimfonikus lemeze, mely Werner Gábor és Bubenyák Zoltán segítségével valósult meg. A zeneszerző eddigi jazz-pop szólólemezei közül ez az első, amelynek hangszerelése nem pop-rock szekcióra készült, hanem kifejezetten szimfonikus hangzással.

– Eddigi pályafutásom során, azaz negyedszázad alatt csaknem másfél ezer kereskedelmi forgalomba került hangfelvételen dolgoztam – mondta érdeklődésünkre Temesi Berci. 

– A 114 nagylemezen kifejezetten pop-rock műfajban, szólókarrierem elején a jazz- és fúziós zenék irányába elkalandozva alkottam.

– Ilyen zenei múlttal hogyan talált rá a szimfonikus hangzásra?

– A szimfonikus lemezzel az volt a célom, hogy egy olyan műfaj felé mozduljak, amit eddig csak csodálattal hallgattam. Szerettem volna mélyebben átérezni egy fuvola-, hárfa-, klarinétszólamot, és megérteni a hangszerelési folyamatokat. Mint könnyűzenész, nem dolgoztam ezekkel a hangszerekkel, de nagyon élveztem a munkát. Nagy tisztelője vagyok Wolf Péternek és Malek Miklósnak is, akiket csodálattal figyeltem mindig hasonló művek komponálása során. Az ő inspirációjuk is sokat segített a lemez anyagának létrejöttében. Werner Gáborral, a BDZ karmesterével már dolgoztam más produkciókban, és úgy döntöttem, hogy az ő segítségét kérem a partitúrák megírásához az új lemezre. Bubenyák Zoltán szerzőtársam és barátom pedig a hangszerelést tökéletesítette Gáborral közösen. Azért lett dupla lemez, mert az egyik korongon énekes művek szerepelnek Lombos Márton szövegeinek köszönhetően olyan előadókkal, mint Szolnoki Péter, Veres Mónika, Berkes Olivér, Kálmán Tamás, Vavra Bence, Bencsik Tamara, Nagy Laci Gitano. A második korongon pedig basszusgitárra írt instrumentális művek hallhatók.

– Az áprilisi budafok-tétényi koncerten ezek szerint ebbe a különös zenei világba csöppenhetünk bele?

– Igen, mindkét stílusból fogunk ízelítőt mutatni, és énekesekkel is kiegészül a szimfonikus zenekar. Sajnos a Covid-helyzet nem tette eddig lehetővé, hogy élőben mutassam be ezt a rendhagyó dupla lemezt, de most végre eljött az ideje, és nagyon hálás vagyok Hollerung Gábornak és Werner Gábornak ezért a lehetőségért.

Temesi László