Léleksimogató felvételek

A tavasz a megújulás és a szépség, de egyben a kultúra évszaka is, hiszen márciusban a színház világnapját ünnepeljük, áprilisban a költészet kerül a középpontba, majd világszerte a könyvek és szerzők előtt tisztelgünk. Kubik Anna színművésznő viszont nemcsak tavasszal, hanem egész évben ünnepel

Kubik Anna a koronavírus-járvány miatti korlátozás ellenére szünet nélküli munkával tölti az időt: otthonról próbál a debreceni Csokonai Színházzal, szavalóversenyen zsűrizik, vakok és gyengén látók számára felolvas, „ballagtat” és verset mond, ahogy a budafok-tétényieknek a Klauzál Ház által készített kisfilmben is az ő előadásában hallhatjuk József Attila: Isten című versét.

– Örömmel vállalom a sok feladatot. Számomra bebizonyosodott, hogy szükség van ránk, az emberek ebben a helyzetben is igénylik a művészetet – mondta beszélgetésünk kezdetén a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész.

–  A napokban dőlt el, kinek a versmondását értékelték a legjobbnak a Verselő Kárpát-medence elnevezésű online szavalóversenyen. Milyen élményeket szerzett a zsűri elnökeként ezen a rendhagyó „rendezvényen”?

– A második korcsoport (8–13 évesek) versenyzőit értékeltem. Eleinte szinte reménytelennek tűnt a feladat, mert százkilencven versvideó hozzám érkezett a 459 pályázatból. A legmeglepőbb az volt számomra, hogy a versmondók nagyon sok kortárs művet választottak, és szinte mindenki mást. Léleksimogató felvételek jöttek létre, csodálatos magyar versekkel, nagyszerű gyerekek előadásában. Eddig minden évben tartottunk verstábort a székelyföldi Csíkcsomortánban, amelyen a székesfehérvári versünnep döntősei is részt vettek, a járvány miatt azonban nem biztos, hogy nyáron megrendezhetjük a tizediket.

– Debrecen város napjához kapcsolódva mutatták be a Csokonai Színház Facebook-oldalán Szabó Magda Az ajtó című előadásukról készült televíziós felvételt. Milyen érzésekkel nézte a közel három évvel ezelőtt rögzített előadást? 

– Annak idején nagy sikert aratott a darab, nekem pedig külön öröm, hogy Brassóban, a nemzetközi kortárs drámafesztiválon a legjobb női alakítás díját nyertem el Emerence szerepében.

– Milyen színházi élményre számíthatunk, ha kinyitja a kapuit a Csokonai Színház?

– Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját próbáljuk. A bemutató előtt két héttel zárták be a színházakat, így most online folytatjuk a próbákat, még jobban elmélyülünk a darabban, és már nagyon várjuk a premiert, a közönséget.

(Tamás Angéla)