Legendás vörös aszúk, fűszeres kadarkák

Júniusban új helyszínként épült be a Budafoki Pincejárat programsorozatába a Közösségi Pince, amely Budafok szívében, a Magdolna Udvarban talált otthonra. A nyár első Pincejáratán mutatkozott be a kerületieknek, szélesre tárta kapuit, és a Várszegi pince boraiból két ingyenes borkóstolót tartott. A budafoki pincerendszer talán legkisebb pincéjében kapott helyet a leghosszabb asztal, amely mellett kényelmesen üldögélhetnek és önfeledten borozgathatnak az ide betérő vendégek. Az esti programra, amelyen Kiss Patrik borász borkorcsolyatállal és játékkal fűszerezett, nyolc tételből álló borkóstolót tartott, már napokkal korábban elfogytak a jegyek. A pincében csak huszonhatan ülhetik körbe a nyolc méter hosszú asztalt, így sokan kinn rekedtek az átriumban.

A kóstoló tételei Balla Géza pincészetéből érkeztek, a legendás vörös aszúk, a fűszeres kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd királyleánykák otthonából, Erdélyből, az Aradtól 20 km-re lévő Ménesi borvidékről.

A 19 órakor kezdődő Komolytalan borkóstolón a csapatokba szerveződött résztvevőknek feladatokat kellett megoldaniuk a kóstolókörök között. A jókedvű játékot Solymosi Ákos vezette, a legtöbb pontot gyűjtötte, és ezáltal győztes lett a QV nevű csapat. Nagyszerű játékuk jutalma egy palack Aradinum névre keresztelt, nagytestű cuvée bor volt.

A Közösségre Kapcsolva egyik nyertes projektje volt az akkor még bortrezor és pálinkafőzde néven futó Közösségi Pince, amely az azóta eltelt időszakban, az önkormányzattal való egyeztetés során némi változáson esett át. A nyertes pályázóknak többek között el kellett engedniük a pálinkafőzőt, és a rendelkezésükre bocsátott kisebb térrel is meg kellett barátkozniuk.

– Teljesen logikus és méltányolható, hogy az önkormányzat ilyen mértékű fejlesztést a saját tulajdonán szeretne végrehajtani, így nem csoda, hogy a tavaly megnyitott Magdolna Udvar pincéjében kaptunk lehetőséget a Közösségi Pince létrehozására – válaszolta érdeklődésünkre az egyik üzemeltető, Bitai Gergely, a Promontórium Borlovagrend nagymestere. Társa, Kiss Patrik borász hozzátette, hogy a rendelkezésükre álló, megszavazott százmillió forintnak csak a tíz százalékát költötték el, de a saját ingatlanján az önkormányzat végezte el a kialakítási munkálatokat, és a pince működtetése is pénzbe kerül. Ez a kettő összesen 60 millió forintot tesz ki, a fennmaradó részt pedig visszaforgatják a következő évi pályázatba.

A pince üzemeltetőitől megtudtuk, hogy szeretnének megfelelni a Bornegyed „Egy pincényi bor – Egy pincényi kultúra” jelszavának, céljuk pedig, hogy befogadó pinceként a helyi borászok kóstolóinak helyet adva a Kárpát-medence talán kevésbé ismert tájegységeire is „elkalauzolják” az érdeklődőket.

Tamás Angéla