Kubik Anna gyönyörű Szerelmes földrajza

Barangolás szülőhelyünk gyerekkori emlékei közt csodálatos érzés, igazi szerelem az elvándorolt felnőtt számára. Nem véletlen, hogy a Duna Televízió egyik legnépszerűbb „kisfilmje” a Szerelmes földrajz címet kapta, amelynek a napokban – az évekig kerületünkben élt, de most sem oly távol, a szomszéd kerületben lakó – Kubik Anna Kossuth-díjas színművész volt a főszereplője.

A visszatekintés a gyökerekre még egy kívülállónak is megható. Így éreztük ezt a tévéképernyő előtt ülve, amikor egy januári csendes estén bekopogtatott hozzánk – az ismétléssel együtt kétszer is! – az ismert művész, Hollós László filmes segítségével, aki általában több napig forgatja népszerű portréfilmjeit. Kubik Anna szülőfalujában, Ősiben tette meg első lépéseit a világot jelentő deszkák felé…

– Ez a kis falu egy szakrális hely, ahonnan sok jó ember származik, a hit alapjait is itt rakták le – ezekkel a szavakkal kezdte barangolását kamerák előtt Ősiben, bemutatva szülőházát, édesanyját, az iskoláját, ahol testvérei is tanultak, és ahol kedves irodalomtanára rányitotta szemét az irodalomra, így már gyermekként falta a könyveket. Legendás versszeretete is innen származik, estjeivel később rendszeresen járta az országot. (A Tétényben élő Zsirai László költő-íróval például évekig népszerűsítették a klasszikus és mai irodalmi alkotásokat faluról falura, városról városra. Az egyik legemlékezetesebb estjük – telt házzal! – éppen a Klauzál Házban volt évekkel ezelőtt Hárosi csendben címmel, a kerületről szóló művekből olvastak fel Mécs Károllyal együtt.)

A Szerelmes földrajzban most több Sinka-verset hallhattunk a művésznőtől, aki „átvitt” bennünket Székesfehérvárra is, ahol középiskoláját végezte. Itt is irodalomtanára volt, aki tovább terelgette őt a művészi pálya felé. Kiderült az is a kisfilmből, hogy nagyon szeretett a Teleki Blanka Gimnáziumba járni, és tanárai ma is büszkék sikereire.

– Tizennégy évesen voltam először kőszínházban, a Vörösmarty Színházban néztem meg A kőszívű ember fiait, amely nagy hatással volt rám. Akkor tudtam, hogy én is színész leszek! – emlékezett, aztán felsorolta, mennyi híres női alakot formált meg később a színpadon. Azt is megtudtuk még, hogy Sütő András Advent a Hargitán című darabját kétszázszor játszotta a Nemzeti Színházban, és ma is aktuális: „mert nemcsak a szórvány magyarságról, hanem kis országunk megmaradásáról is szól.”

Jó volt látni-hallani ezen a Szerelmes földrajz-órán Kubik Annát, aki jelenleg főleg Debrecenben és Győrben játszik, de reméljük, újabb irodalmi estjével hamarosan hozzánk is ellátogat.

Temesi László