Követtük a hegedűt, nem bántuk meg!

A FollowTheViolin & FMaN nevű kéttagú formáció tagjai adnak a márkaépítésre, a duó neve maga a brand. Olyannyira, hogy a két fiatalember megkért, ne is írjam le a nevüket – mármint a polgári nevüket –, mert ők így alkotnak egy entitást, FollowTheViolin & FMaN márkanév alatt.

Egy hegedű – elektromos hegedű – és egy meghatározhatatlan hangszeren, leginkább a száján játszó fiatalember. Ez lenne a FollowTheViolin & FmaN. Így, első ránézésre kissé bizarr, de miután jó egy órán át hallgattuk a duót a Borudvarban, felelősségünk tudatában állíthatjuk, hogy nagyon jó a banda! De ami az én véleményemnél sokkal fontosabb: a publikum is így gondolta.
Hová lehet kategorizálni a zenéjüket? Egy kicsit hip-hop, egy kicsit rap, egy kicsit jazz… Volt itt Stayin’ alive, lambada, Hull a szilva a fáról, tehát még magyar népdal is.
Csak egy kicsit másképp. Az embernek az volt az érzése, hogy paródiába hajlik itt-ott az előadás.
– Leginkább improvizatív duó vagyunk, összeszinkronizálva ezzel a loop stationnel – magyarázta a duó FmaN nevű tagja, akinek persze tudom a polgári nevét, de megígértem, hogy nem írom le. – A loop angolul hurkot jelent, és ez a szerkezet újra meg újra ismétli a motívumot. Az a koncepció, hogy mindig azt játsszuk, amit érzünk, amire egymást inspiráljuk. És attól tűnhet ennyire parodisztikusnak, hogy azt játsszuk, amit látunk vagy hallunk a közönségtől. Alapvetően mindig megvan ez a könnyed érzés, ha van mozgásterünk, és a közönség partner, akkor tudjuk, merre kell menni. Ez egy finom játék köztünk és a közönségünk között.
A két fiatalember már régóta együtt dolgozik, de közben be-beszálltak más zenekarokba is. De az utóbbi években már főleg együtt szerepelnek, és építik a márkájukat.
– A mi duónk körülbelül négy éve működik így együtt – folytatta FMaN. – Amikor elkezdődött a pandémia, és mindenki bepánikolt a szakmában, mi akkor döntöttük el és örültünk neki, hogy végre tudunk dolgozni! És elkészítettünk egy YouTube-lemezt, de úgy, hogy nem is találkoztunk, hiszen nem is volt szabad, és Face Time-on elkészítettünk egy egész lemezt. Csináltunk az albumunknak egy külön YouTube-csatornát, és jó sokan le is töltötték. Aki látta és hallotta a produkciójukat a Borudvarban, az ezen egy cseppet sem csodálkozik.

Ch. Gáll András