Kóstoló a kalandokból a Dézsmaház utcában

Egy igazi családi borászat is bemutatkozott a márciusi Budafoki Pincejáraton idén, méghozzá a kerület egyik legszebb, óvárosi jellegű utcácskájában, a Dézsmaház utcában. A TaverNa Borászat kóstolóján ráadásul a hangulat is családias volt, hiszen tizenöt fős turnusokban mesélte el a család fiatalabbik, borász tagja, Tar Tibor a pincegádorból kialakított kis kóstolóteremben megterített asztal mellett a borászatuk történetét. 

Eközben pedig például olyan szép olaszrizlinget is kóstolgathattunk, mint a Kaland, amely megérzésünk szerint méltán pályázhatna arra, hogy a legkiválóbb Balaton-felvidéki borok nagykönyvébe kerüljön. 

A családi borászatban egyébként az idősebb Tar Tibor és felesége, Tar Tiborné is tevékeny, akik az ország legrégebbi borászati iskolájában, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolában (egykori szakközépiskolában) is tanították, illetve tanítják a szakmát, utóbbi ma is a tangazdaságunk főborásza. Magának a borászatnak a működése is egy nagy kaland, hiszen ahogyan az ifjabbik Tar Tibortól megtudtuk, a borokat anya és fia alakítja, ezekben pedig keverednek a klasszikus és az újvilági stílusjegyek, egyik oldalról a közel harmincéves tapasztalat, a másikról pedig a külföldi tanulmányok teszik lehetővé, hogy a karakterek egymást kiegészítve határozzák meg a tételeket.

A családfő a borászat műszaki vezetője, aki a folyamatos fejlesztésekkel biztosítja a családi vállalkozás fejlődését. Bár család Budafokról származik, mégis a Balaton-felvidéki Borvidéken, Lesencefaluban álmodták és alapították meg a borászatukat. Egyrészt a környezet adottságai miatt a munkálatok is teljesen más hangulatban telnek, illetve a régió jellegzetes fajtáiból készült borokkal szerettek volna leginkább dolgozni. A döntésben a Németh családdal közös munka is segített, akik évek óta ezen a borvidéken élnek és dolgoznak, tőlük vásárolják a szőlőt.

A kezdést a Covid, majd a nagy szárazság is megnehezítette, de nem adták fel a nagy kalandot, dolgoztak tovább, és a munkájuknak be is érett a gyümölcse, a szó elvont és szoros értelmében is.

Nemcsak a Kaland elnevezésű csoda nyűgözte le ugyanis le a Pincejárat vendégeit, amely el is várható egy késői szüretelésű, hordós érlelésű, száraz olaszrizlingtől, hanem a többi tételben is voltak gyönyörű darabok, például a citrusos ízjegyeket mutató szürkebarát, vagy az inkább a hölgyek tetszését elragadó, könnyedebb sárgamuskotály, illetve gyöngyöző rozé, amely az Apropó fantázianevet kapta. Nem túlzás azt mondani, hogy erről a helyszínről valóban némi boldogsággal a szívünkben utazhattunk tovább a Pincejárat buszával a többi vendéglátóhely, például a Várszegi Pincészet vagy a Katona Borház felé, hogy elcsípjünk még az ottani zenés programokból valamit, és természetesen némi kóstolóhoz is jussunk a tőlük már megszokottan jó minőségű, és lapunk hasábjain sokszor megénekelt nedűkből is.

(VH)