Könnyűzenész nehéz helyzetben

Kevés réteget, szakmát viselt meg annyira a koronavírus okozta rendelkezések bevezetése, mint a zeneiparban dolgozókat. A bárok és a szórakozóhelyek bezárásával ezek az előadók nemcsak a közönségüktől, de rosszabb esetben a megélhetésüktől is meg lettek fosztva. Habár az előadóművészek jelentős része „csak” mellékállású énekes vagy éppen gitáros, a nagytétényi Gál Csaba Boogie főállású zenész volt egészen márciusig.

– Hogyan viselte a karantén időszakát? Mind zeneileg, mind családilag szokatlan lehetett…

– A bezártság alatt – sok más előadóhoz hasonlóan – én és a zenésztársaim elkezdtünk új dalokat komponálni, valamint igyekeztünk egy kis műhelymunkát is belecsempészni a mindennapjainkba. Ilyenkor főleg gospel-, illetve bluesszámokat szereztünk. Próbáltunk aktívak lenni a különböző közösségi platformokon is, ahová előre rögzített előadásokat töltöttünk fel, hiszen élőben még egy ideig nem tudunk fellépni. A családot érintő új rutinok megszokása sem volt egyszerű, hiszen a legkisebb fiam általános iskolás, így az ő online oktatásából a feleségemmel együtt nekem is ki kellett venni a részem. Azt hiszem, remekül megoldottuk ezt is. Szerencsések vagyunk, mert sok közös tevékenységet tudtunk a hetek, hónapok alatt kipróbálni; a minap például isteni házi kenyeret sütöttünk. Sőt, nemrég egy veteményest is kialakítottunk a kertben!

– Milyen formációkban zenéltél a vírus megjelenése előtt?

– Az első számú formációm – a Midnight Boogie – egy öttagú partyzenekar. Céges, családi és egyéb rendezvényeken szoktunk élő zenét játszani. Mo’Gigs nevű zenekarommal saját szerzeményeket játszunk. Egyedi hangzása teszi különlegessé ezt a formációt, és a szívemhez is ez áll a legközelebb. Ezenkívül van egy kerületi duóm is, Horváth Misi szájharmonikás barátommal leginkább gospel- és bluesrepertoárt játszunk. Ez a párosunk Gospel Moments néven járja az országot, és a tradicionális hangzás mellett a popzenével is kacérkodunk. Gyakran hívnak eseményekre vendégelőadóként is. Hamarosan például az A38 hajó által meghirdetett pályázaton – egy karanténkoncerten – is színpadra fogok állni a Creme de la Pop nevű swing formációban. A Django Reinhardt stílusa ihlette zenekar egyébként 90-es évekbeli magyar dalokat játszik. Mivel jómagam hivatásos könnyűzenész vagyok, így meglehetősen érzékenyen érint, hogy jelenleg nem tudok dolgozni. A családra is gondolnom kell, ezért eltöprengtem azon is, hogy az átmeneti időszakra új munkát keresek.

– Hol tudjunk meghallgatni a dalaitokat?

– A korlátozó rendszabályok visszavonásáig sajnos csak virtuális formában. Dalaink a Facebookon, a YouTube videomegosztón és a Spotify zenei alkalmazáson is elérhetők.

(Gáll Anna)