Klasszikusok, fajtapezsgők és a pezsgők Grálja

A Garamvári család több mint 80 hektáron gazdálkodik a dél-balatoni borvidéken, ahol a syrahtól a szürkebarátig, a cabernet sauvignontól a merlot-ig széles a paletta. Az évi 120-150 ezer palack pezsgőhöz, amelyet Budafokon, a közel hatezer négyzetméteres Sörház utcai pincéjükben készítenek, elsősorban chardonnay, pinot noir, pinot blanc és furmint szőlőt használnak, de tizenegy éve Balatonlellén francia klónokat is telepítettek és pincéjükben tokaji pezsgő is érlelődik. 

Az 1990-ben létrejött családi vállalkozás szakmai irányítását Garamvári Vencel borászmérnök végzi, a cég építését pedig felesége, a kérdéseinkre válaszoló Garamvári S. Zsuzsanna koordinálja.

– Pezsgőik szinte világszerte ismertek, de Európában biztosan. Hogyan tudnak az élvonalban maradni?
– Fontos, hogy remek munkatársakkal és a lehető leg jobb technikával dolgozzuk fel a jó minőségű alapanyagokat. A szőlőbirtokon tavaly fejeztük be a nagyberuházást, de jelenleg is költséges fejlesztés előtt állunk. A pezsgőpincében a degorzsáló sor tökéletesítése után most egy teljesen új gyártósort rakunk össze. Újak lesznek a gépek és a technológia, így a munka hatékonyabbá és könnyebbé válik, a kapacitásunk megnő és a termelés is olcsóbb lesz. Ezenkívül rendszeresen részt veszünk a nemzetközi kiállításokon – elsősorban Európában, az USA-ban és Kanadában –, megmutatjuk magunkat, megnézzük, hogy más mit kínál, és feltérképezzük, mi a világban az aktuális trend. Megjelenünk a hazai értekezleteken, valamint konferenciákon, ugyanis ezeken a szakmai fórumokon rengeteget lehet 
tanulni.

– Classic, Premium, Vintage. Milyen pezsgőket takarnak a nevek?
– A nem évjáratos, nem fajtához kötött, elsősorban cuvée-ből készült Classickal (Brut, Extra dry, Sweet) indítottuk el a pezsgőgyártást. A Premium kategóriában a fajtapezsgők találhatók, így a Pinot Blanc alapra épített Don Giovanni, valamint a 2009-ben az Országos Borverseny legmagasabb pontszámát elérő, aranyérmes Blanc Fleur, a Tokaji Furmint, amely a Magyar Bormustra és a Vinagora Nemzetközi borverseny aranyérmes bora (2015) és egyben a külképviseletek pezsgője is, valamint a kizárólag Pinot Noirból előállított Evolution Rosé. Borász férjem ezekkel a termékekkel kívánja megmutatni a fogyasztóknak, hogy az egyedi fajták is komplex ízélményt tudnak nyújtani. Elég nagy bátorság volt belefogni, mert a fajtapezsgő még ma is kuriózumnak számít. A Vintage a pezsgők szent Grálja, hiszen a termékcsaládba a kiemelkedő évjáratok legjobb pezsgői tartoznak. Ez a gondolatkör hívta életre a 2015-ben a „legjobb magyar pezsgő” címet elnyert Optimum Brut-t, a nagyon száraz, likőr nélküli Brut Nature-t és a Pinot Noir fehér alapborból, érintésnyi Chardonnay hozzáadásával megszületett Prestige Brut-t. 

Tamás Angéla