Kistermelői borversenyt tartottak Budafokon

Negyed évszázada rendezi meg a kistermelői borok versenyét a Promontórium Borlovagrend. Az országos megmérettetést második alkalommal hirdette meg a szervezet dr. Urbán András kistermelői borverseny címmel, kifejezve tiszteletét a borásztársadalom elismert szakembere előtt.

A Promontórium Borlovagrend egykori nagymestere, a kertészmérnök, mérnök-közgazdász Urbán András, a kertészettudományok doktora és a mezőgazdasági Tudományok kandidátusa számos könyvnek, egyetemi jegyzetnek és közel 30 tudományos cikknek, valamint tanulmánynak a szerzője, illetve társszerzője.

Éveken át szervezte az Országos Borversenyt, oktatott a Kertészeti Egyetem borászati tanszékén, dolgozott Kecskeméten a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos igazgatójaként, és ellátta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkári tisztét (Terméktanács), majd ugyanott szaktanácsadó lett.

Többek között a Magyar Bor Akadémia és a Borértők Klubjának egyik alapítója, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, az MTA Kertészeti Bizottságának tagja és a magyar borrendi mozgalom állandó résztvevője volt.

Urbán András, aki 2009-től 2015-ben bekövetkezett haláláig a Promontórium Borlovagrend nagymestere volt, 2011-től a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnökeként is tevékenykedett.

A róla elnevezett, október 8-i versenyről Szűcs Zoltán beszélt lapunknak. A Promontórium Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta: harminc tétel bor érkezett, fehérek, rozék és vörösborok, valamint két üveg édes gyümölcsbor (cseresznye és meggy), így négy kategóriában hirdetnek majd eredményt az október 15-i borklub alkalmával a Lovagrendi pincében. Az országos borversenyre csak azok a kistermelők nevezhettek, akik a beküldött mintából legalább ötvenliternyi borral rendelkeznek, az évjárat azonban bármilyen lehet. A nagymester a zsűri tagjainál kiemelte, hogy kivétel nélkül mindegyikük a borrend tagja, és szakavatott, végzett borbírálók. Megtudtuk, hogy az ítészek Nyulné Pühra Bea, a Nyakas Pince főborásza, Cserkúti Katalin, a Soós István Borászati Technikum laborvezető tanára, Sárkány Péter nemzetközi borbíráló, Bitai Gergely és Sutus Attila sommelier-k, és természetesen Szűcs Zoltán borász.

A bírálatnál a könnyed fehérektől indulnak, és a rozék után jönnek a vörösborok,  digitálisan, egy applikáción keresztül pontoznak 1–100 pontig, és ami alapján az értékelés megszületik, az a bor tisztasága, színe, illata, íze és zamata, végül a lecsengése, azaz az utóíze.

(Tamás Angéla)