Két keréken a Tejúton

Több mint 100 pár csillogó gyermekszem várta november 15-én a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központban, hogy megkezdődjön a Mesék a Tejúton túlról című bábelőadás. Az Aranyszamár Bábszínház évek óta visszajáró fellépője a kerületnek, és az eredetileg egy előadást a nagy érdeklődésre való tekintettel meg is kellett duplázni.

A mese elején a két főszereplő, Tücsök és Bojti csúnyán összevesznek, és addig-addig ráncigálják a biciklit, míg az, valami véletlen folytján (bár tudjuk, hogy a mesékben nincsenek véletlenek, csak csodák) velük együtt felrepül az ég tetejéig. Nincs más hátra, nyeregbe fel, hiszen haza kell jutni: két keréken irány a Tejút! Kalandos utazásuk során házat építenek a kőóriás Kova Kelemennek, aki eddig hontalanul, kőkönnyekkel sírta tele a világot; s legyőzik a Homokország lakóit rettegésben tartó Homokszörnyet is. A Bátrak Útját járva megismerkednek a fogságban tartott Fűszermanókkal, Köménymagorral és társaival, és mentorként jeleskednek fogvatartóikkal, az ízes ételekre vágyó Bumfordokkal.
A báb- és filmanimációra épített mese nagyon mai, azonban a klasszikus próbatételek itt sem maradhatnak el, a két főhősünk – a népmesék varázslatos dramaturgiája mentén – igaz barátokra lelnek, segítséget adnak és kapnak, sőt Fordítottországba is eljutnak, ahol a repülő halak és úszó madarak között megfejtik a nagy rejtélyt, a nem gyémántot, ami nem tűnt el… Vagy mégis?
A történetet Berg Judit azonos című könyvéből Strausz Tünde írta színpadra, a három bábművész (Érsek-Csanádi Gyöngyi, Baranyai Anita, Erdei Gergő) kiváló játékát Schneider Jankó rendezői koncepciója fogta össze.
Az ovisokból és kisiskolásból álló közönség a szereplőkkel együtt emelkedhetett fel a Tejúton túli világokba, és a humorban gazdag jelenetekbe rejtve igazi kincseket találhattak: tanítást elfogadásról, barátságról, és a különbözőségek tiszteletéről.

(Venczel Hajnalka)