Két hét, öt koncert

Hangversenyekben bővelkedett február első fele: a fúvósmuzsikától a cigányzenéig, a szimfonikus zenekartól a zongorakvartettig mindenki kedvére válogathatott a zenei stílusok, a zenekarok és neves előadók, valamint a helyszínek között.

A hónap elején a Budafoki Fúvósegylet adott koncertet az augusztusban állami kitüntetésben, a Magyar Ezüst Érdemkereszt elismerésben részesült Arató László vezényletével. A zenekar két év óta először lépett nagyközönség elé, így nem csoda, hogy több különlegességgel is készült. A Klauzál Házban elhangzott az Aida Bevonulási indulója, egy blokk Dvořák szláv táncaiból és Goedicke trombitaversenye is, amelyben Szabó Vencel játszotta a szólót. A tenorkürtös Dila Csongor egy ragtime-t adott elő, Kaján György pedig a Wonderful Worldöt szárnykürtön. A nagy taps kísérte zeneszámok sorában szerepelt többek között a mindig óriási sikerre számító West Side Story összeállítás is.

Hegedűs Endre egy héten belül kétszer is színpadra lépett. Zongoravarázs címmel a gyermekeknek muzsikált a Cziffra Központban, ahol a tőle megszokott kedvességgel és közvetlenséggel fogadta fiatal hallgatóit. A Kossuth-, valamint Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenepedagógus a zeneművek megszólaltatása előtt egy-egy gyerekekhez közel álló történettel színesítve beszélt a zeneszerzőkről és az elhangzó darabokról.

Bálint-, azaz Valentin-napon Szerelmes este címmel adott koncertet a Budapest Piano Quartet tagjaként feleségével, Hegedűs Katalinnal, Baráz (Yajima) Alisával és Baráz Ádámmal. A hangverseny Liszt Szerelmi álmok című művével és Hegedűs Endre zongorajátékával kezdődött, majd négy, hat, illetve nyolc kézre, és egy, illetve két zongorára írt Rachmaninov-, Csajkovszkij-, Wagner-, Dvorák- és Brahms-művek csendültek fel a közönség nagy örömére. Zárószámként Liszt IX. magyar rapszódiája, a Pesti karnevál hangzott el a Klauzál Házban, ahol két nappal korábban a Budafoki Dohnányi Zenekar varázsolt igazi karneváli hangulatot programjával. A bérletes előadáson elsőként Dvořáktól a Karnevál nyitány hangzott el Ondřej Vrabe vezényletével. Köztudott, hogy a BDZ rendszeresen játssza kortárs magyar szerzők műveit, hogy minél szélesebb körben megismertethesse és megszerettethesse a mai kor zenejét. Ezen Kotroczó Szabolcs fagottművész előadásában Ott Rezső fagottversenyét játszotta a zenekar, majd zárásként Bohuslav Jan Martinu 6. szimfóniája csendült fel. A 100 Tagú Cigányzenekar a Szelmann Házban adott fergeteges koncertet ittlétének első évfordulóján, február 12-én.

Tamás Angéla