Karthago-koncert Budatétényben

Az év első budapesti koncertjét a Klauzál Házban adja a Karthago zenekar február 25-én. Kivételes estére számíthatunk, hiszen a Máté Péter in Rock címmel meghirdetett előadáson a kitűnő énekes lírai dalai közül is felcsendül majd néhány, természetesen rockos feldolgozásban.

A negyvennegyedik évét taposó rockbanda több szempontból is kivételes helyet foglal el a magyar könnyűzene világában. Egyik különlegességük, hogy megalakulásuk óta ugyanazok a zenészek alkotják a csapatot, azaz Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán Zéró, valamint Kocsándi Miklós, és ezt a magyarországi könnyűzene történetében egyedülálló tényt tavaly a Magyar Rekordok Társasága diplomával is elismerte. A másik, nem mindennapi esemény, amikor egy évvel korábban a zenekar „kiemelkedő és példaértékű munkásságát” Máté Péter-díjjal jutalmazták. A Liszt Ferenc-díjjal egyenértékű állami kitüntetést csak két együttes mondhatja magáénak, ezek egyike a Karthago.

Az együttes alapítójával, vezetőjével, Szigeti Ferenccel beszélgettünk, aki a Magyar Zene Házából, a „Nekünk írták a dalt” című kiállítás hivatalos megnyitójáról érkezett az interjúra.

– Milyen élménnyel gazdagodott?
– Nagyon impozáns a 70-es, 80-as évek pop-, rock-, heavy metal előadóit, együtteseit, relikviáit, filmjeit bemutató kiállítás. Az első teremben nagyméretű fotók idézik fel a korszak zenészeit, Illéstől az LGT-ig, Eddától a Piramisig. Szerepelek én is két fényképen a Karthago kapcsán Takáts Tamással, a Corvina zenekaros időkből pedig Soltész Rezsővel. Egy másik szobában a korszak ikonjainak hangszereit lehet megnézni, például Radics Béla legendás Gibson gitárját vagy Balázs Fecó volt Hammondját. A meghívottakat Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntötte, aki beszéde közben időnként dalra is fakadt. A megnyitó végén még néhányan zenéltünk is egy kicsit: a Requiemből énekeltem egy részletet, Soltész Rezsővel az Egy viharos éjszakát, Varga Mikivel pedig az Európa című dalt adtuk elő.

– A Karthago életéből is láthatunk valamit a kiállításon?
– Itt nem, mert a zenekar relikviái már korábban helyet kaptak a Rockmúzeumban. Ott nézhető meg többek között egy korabeli fellépőruhám és a tizenkét húros Framus gitárom is, amelyen a Requiemet írtam anno.

– A tavaly nyáron megjelent Máté Péter in Rock című lemezüket decemberben a Szolnoki Szimfonikusokkal kísérve mutatták be a Budapest Sportarénában. Hogy született meg a lemez ötlete?
– Az állami kitüntetés kapcsán és a korábbi években Máté Péterhez fűződő barátságunk adta az apropóját, de nehezebb feladatra vállalkoztunk, mint amire számítottunk. Táncdalokat, lírai balladákat kellett rockosítani, és ez egészen más, mint amikor a Karthagónak írunk egy nótát. A budatétényi koncerten, ahogy a nagykoncerten is, elhangzik majd az Azért vannak a jó barátok, a Hazám, az Éjszakák és nappalok, zárásként pedig az Emlékezz rám! című Máté Péter-dal feldolgozása. 

Tamás Angéla