Kancellárként is szívügye a ?Soós?

Új nevet és új igazgatót kapott, valamint a szakmai struktúraváltás következtében új feltételekkel és képzési rendszerben működik a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola. A szeptembertől Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola néven jegyzett intézménybe idén felvételt nyert tanulók vagy az ötéves, érettségire és szakmai vizsgára felkészítő technikumi vagy a hároméves, szakmára fókuszáló szakképző osztályokba járnak, és az új jogi szabályozás alapján kezdik meg tanulmányaikat.

A nagy múltú borászati iskola június végén leköszönő igazgatójával, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárjával, Földesi Gyulával beszélgettünk.

– Nagy öröm, hogy ismét gyerekzsivajtól lesznek hangosak az iskolák, de ebből ön már keveset érzékel ebben a tanévben. Milyen munkakört tölt be az iskola igazgatása helyett?

– Az állami fenntartású szakképző intézmények közül az Agrárminisztérium alá tartozó ötvenhat iskola öt agrárszakképzési centrumba szerveződött. Ezek egyike a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum, amelyhez tizenegy, mezőgazdasági ismereteket nyújtó, fővárosi, Pest megyei és egy nógrádi intézmény tartozik. 2020. július 1-jétől ennek a centrumnak vagyok a kancellárja.

– Nem sajnálja, hogy sok-sok év után búcsút vesz a „Soós”-tól?

– Az új szakképzési törvény ugyan meghagyja az iskolákat önálló jogi személyiségként, de a fő jogkörök a központokhoz kerültek, így a főigazgató felel a színvonalas oktatásért, a kancellár az intézmények működtetését végzi, vagyis a gazdasági kérdésekkel foglalkozik, de én fél szememet ezután is a budafoki borászati iskolán tartom, mert remélem, hogy ebben a pozícióban sokkal többet tehetek érte, mint amennyi lehetőségem nyílt erre intézményvezetőként.

– Kinek adta át a stafétabotot?

– A pályázata alapján a korábbi igazgatóhelyettest, Chikány Henrietta Katalint kérte fel a minisztérium a vezetői feladatok ellátására, a helyettesi teendőket pedig a szakmát jól ismerő borász, Orbán Gergely látja el. Kiváló kollégákkal dolgoztam együtt, akikkel eddig is nagyon komolyan vettük a nevelési és közoktatási feladatokat amellett, hogy gyakorlatorientált képzést biztosítottunk a diákoknak. Nemcsak a borászati szakmát oktattuk, hanem élelmiszeripari technikusi képzést is nyújtottunk, ahogy ma is tesszük. Örülök, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett ugyan, de elkezdődhet a tanítás az intézményekben, mert középiskolás korban az oktatás mellett különösen fontos a nevelés és a társas kapcsolatok kiépítése, ápolása, és ennek az iskola a helyszíne..

(Tamás Angéla)