Jubileumi koncert swinggel

Nagyszabású koncerttel ünnepel a kerület a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 30. születésnapja alkalmából. Az Oroszlános udvarba augusztus 30-ra tervezett különleges esten egyedülálló programmal, hat kiváló énekes és egy meglepetésvendég közreműködésével a Swing a la Django zenekar és a Dohnányi Big Band szórakoztatja majd a közönséget este nyolc órától. A harminc évet felölelő zenei összeállításról és a fellépőkről a két együttes alapítójával, Lombos Pál zenei szerkesztővel (képünkön), a koncert rendezőjével beszélgettünk.

– Mi teszi ünnepivé a koncertet?
– Kizárólag erre az estére összeállított programmal készülünk olyan egyedi felállással, amellyel máskor nem találkozhat a közönség. Harminc év popzenei terméséből válogattunk, a rendszerváltozáskor kezdődő és napjainkig tartó időszak legjobb, legmeghatározóbb slágereit adjuk elő bossa nova, swing, jazz, magyar autentikus cigánymuzsika, illetve magyar népzene átiratban, hangszerelésben. Az is újdonság, hogy harminc zenész lesz a színpadon, a Swing a la Django zenekar, valamint a BDZ Big Band kiegészül a Budafoki Dohnányi Zenekar művészeiből alakult vonósnégyessel, és a fellépő vendégelőadók a tőlük nem megszokott stílusú dalokat is énekelnek majd.
– Ezek után milyen műsorra számíthatunk?
– Harminc dalról, köztük négy egyvelegről szól a történet. Herrer Sári például, aki a popos-rockos Mizu mizu című számmal vált ismertté, a Kispál és a Borz zenekar számaiból énekel, a Hollywoodoo rockzenekar frontembere, Trócsányi Gergő lassú, érzelemdús dalokat ad elő, és a Swing a la Django énekesnője, Horányi Juli többek között Ákos zenéjét tolmácsolja. A világzenei színtér ismert szereplője, Magyar Bori Tankcsapda-nótákat, a Group’N’Swing zenekar egykori tagja, Magyar Bálint Charlie- és 30Y-dalokat énekel, Kozma Orsi pedig az egyvelegekben a 90-es évekbeli vonalat hozza. A legutolsó számmal a meglepetésvendég lép színpadra, de az ő nevét még nem árulhatom el.
– Januárig a BDZ tagja volt, emellett öt-hat zenekarban játszik, és nemrégiben még egy rockformációt is alapított. Hogy működik egy rockbanda nagybőgővel?
– Lassan két éve „nyomom” elektromos bőgővel. Amerikából rendeltem ezt a szimfonikus zenészek számára készült különleges hangszert, amellyel húros hangzást is lehet imitálni. Ezt használom a Swing a la Djangóban, vendégfellépőként más „könnyűzenei” formációkban és a rockzenekarunkban is.

(Tamás Angéla)