Jó ételhez jó bor dukál

Budafok a remek éttermek és remek borok kerülete. Három vendéglátóhelyet: a Borköltők Társasága Pinceéttermet, a Promontor és a Vasmacskaterasz Éttermet kértük meg, hogy ajánljanak egy-egy olyan ételt, amely a specialitásuk, egyszersmind a vendégeik kedvence. S persze, jóféle bort is a finom fogáshoz, lehetőleg kerületi pincészettől…

Borköltők Társasága Pinceétterem
Hátszín gombás libamájraguval

Hátszínszeletek vargányás libamájraguval, vörösboros barna mártással, mellé házi készítésű burgonyafánkok a Lics pince pákozdi Cabernet Sauvignon barrique borával remek párost alkotnak. A bor füstös, vaníliás jegyei, melyeket a hordóból nyer a libamáj édeskés ízével, a füstölt szalonna és a vörösboros barna mártás gyümölcsös komplex ízvilágával szépen összesimulnak.
Elkészítése meglehetősen összetett. A barna mártás hosszabb ideig készülő mártás, többféle gyümölcs, zöldség kerül bele, önmagában is nagyon finom. A füstölt szalonnát felkockázzuk, lepirítjuk, szárított kakukkfüvet és durvára tört borsot pirítunk mellé, utána jöhet a feldarabolt vargánya, a libamáj, majd a barna mártás. A borból ekkor a mártásba is kerül, nem is kevés. Összeforraljuk. A bepácolt hátszínszeletek mindkét oldalát megsütjük. A burgonyafánkhoz a főtt burgonyát lereszeljük. Liszttel, tojással, sóval, borssal, pici fokhagymával ízesítjük, élesztőt morzsolunk bele, összegyúrjuk, hagyjuk kelni. Forró olajban, kanállal formázva kisütjük.

 

Promontor Étterem
BBQ sertésoldalas salátával, steakburgonyával

Lila coleslaw (amerikai káposztasaláta): vékonyra vágott lila káposzta, reszelt, kinyomkodott sárgarépa, vékony szeletre vágott póréhagyma, snidling, kinyomkodott ecetes torma, só, bors, porcukor, majonéz összekeverve, hűtőben pihentetve. A szósz: méz karamellizálva, lilahagyma, zeller, zöldségek, paradicsom, paradicsompüré, füstölt baconszalonna, worcester- (kiejtés: vusztör-) szósz, coca-cola, pecsenyelé. A BBQ oldalast 3%-os sóoldatban egy éjszakát áztatjuk, lecsöpögtetjük, zsírpapírral kibélelt sütőbe tesszük, leecseteljük a szósszal, 140-150 fokos sütőben 3-4 óra alatt vajpuhára sütjük. Steakburgonya: cikkezett főtt burgonya, steak-fűszersóval sütőben sütve.
Ajánlott bor: Szentesi Érintés 2017/Etyek-Buda Budafok (cabernet franc és merlot házasítás Nadapról).

 

A Vasmacskaterasz Étterem
Francia halleves

Elkészítése: olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott salottahagymát, hozzáadjuk a leforrázott és héjától megszabadított paradicsomkockát, angol zellert, sárgarépát, édesköményt és cukkinit. Itt megjegyezném, hogy akár csiperkegombát vagy burgonyát is főzhetünk bele. Felöntjük egy kevés fehérborral, hozzáadunk néhány szál sáfrányt, ízesítjük, sóval fűszerként hozzáadunk frissen őrölt fekete borsot, cayenne-i borsot, zúzott vagy vágott fokhagymát és egy csomag bouquet garnit (friss kakukkfű, babérlevél, petrezselyem).
Ezután felöntjük hideg vízzel, és hozzáadjuk a tőkehalat, a mosott fekete kagylót, a garnélát, és ízlés szerint bármilyen tengeri állatot (például ördöghalat, nyúlhalat, tengeri pókot, langusztát, tengeri sünt vagy akár tintahalat). Rövid ideig, kb. 8-10 percig főzzük erős tűzön. Olíván sült fokhagymás pirítóssal, vajjal és citrommal tálaljuk.
Ajánlott bor: Lics chardonnay 2018