Japán csodálatos világa

Képzeletbeli látogatás a felkelő nap országában

A Japán Alapítvány anyagából nyílt kiállítás a Vén Emil Galériában január 23-án. A különleges tárlat egyik része nagyméretű fotók segítségével vezeti be a látogatót a japán emberek életének forgatagába. Az utcán hömpölygő tömeg, a piacról készült képek, a sportesemények felvételei, ünnepek és fesztiválok fotói által bepillanthatunk a japánok mindennapjaiba, a képekhez fűzött magyar szövegek pedig segítséget nyújtanak abban, hogy megértsük e távol-keleti nép gondolkodását. A kiállítás különlegessége azok a sajátos japán eljárással készített, osztriga kagylóporral bevont babák, amelyek a fotók között helyet kaptak.

A megnyitón a közel két méter hosszú, citerához hasonló, húros, pengetős hangszeren, a kotón és a jellegzetes bambuszfurulyán, a shakuhachin autentikus japán muzsika töltötte be a kiállítóteret, ahol a zenét követően Vihar Judit japanalógus, műfordító, haikuköltő Japánról szóló, vetített képes úti beszámolóját is meghallgathatták az érdeklődők. Az irodalomtörténész, aki a japán irodalom számos remekét fordította magyarra, képzeletbeli utazásra invitálta a tárlat látogatóit. A negyvenöt perces, magával ragadó előadás után a japán hagyományoknak megfelelő teaszertartáson és kóstolón vehettek részt az érdeklődők.

A kiállítás folytatásaként február 15-én további érdekességekkel találkozhatunk a Japán napon, amelyen többek között kimono-, aikido- és japándobbemutató, kalligráfia workshop és játékos szumóbajnokság is várja a látogatókat.

A Japán csodálatos világa címmel megrendezett kiállítás 2020. március 1-jéig tekinthető meg a Klauzál Házban.

(Tamás Angéla)