Izgalmas karanténkultúra

A művészeti tevékenység nem áll le a karantén idején, hiszen legyen szó zenei vagy képzőművészeti „termékről”, az ember csak elvonul, leül és alkot – gondolhatják sokan. Ám aki hallgatott már élő hangversenyt, vagy látogatott képzőművészeti kiállítást, az tudja, hogy a kijelentés nem éppen helytálló. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a legtöbb művész nem kizárólag önmaga, hanem elsősorban mások gyönyörködtetése céljából alkot valami maradandót. Az inspiráció pedig sokszor a közönségtől árad. Kerületi művészeket kérdeztünk arról, hogyan élik meg szenvedélyüket a bezártság idején.

Radóczy Mária tűzzománcművész tanári múltját felelevenítve kreatív oktatóvideókat készít. Kiállítások híján a Dézsmaház utcai galériatulajdonos azon kisgyerekeken – és túlterhelt szüleiken – próbál segíteni, akik a lakásukban ragadtak. A játékos hangvételű felvételek segítségével otthon található kacatokból – cérna, fogpiszkáló, alufólia – készíthetnek szobrocskákat, kézműves-ajándékokat a legkisebbek. Sőt, Mária nemcsak a kezeivel, hanem a gondolataival is alkot: „karanténkönyvet” készít, amelybe kerületi lakosok alkotásai kerülnek majd be.

Ám kerületünk nemcsak képző-, de zeneművészeiről is híres.

– Egész életemben arra készültem, hogy a zene szeretetét átadhassam az embereknek, ezzel is erőt adva nekik. Életemben közel 3600 hangversenyen játszottam, de most egyik napról a másikra ez a szám nullára csökkent – meséli Hegedűs Endre zongoraművész, aki egy próbaadás sikerén felbuzdulva, keddenként 20 órától házi koncerteket tart Facebook-oldalán. Fiai – és az internet – segítségével elő adásban zongorázik, a repertoár elsősorban Chopin- és Mozart-darabokból áll, a játékot pedig kommentárokkal egészíti ki. YouTube-csatornáján korábbi előadásai, weboldalán (hegedusendre.hu) pedig a karantén utáni koncertek dátumai is megtekinthetők.

És ha már zene, akkor érdemes pár szót szólni a Budafoki Dohnányi Zenekarról is. Élő koncertek híján ők is az online megoldáshoz folyamodtak. YouTube-csatornájukon korábbi hangversenyeken rögzített szimfóniákat osztanak meg a nagyérdeművel. A darabokat Hollerung Gábor karmester megjegyzései és magyarázatai egészítik ki, teljes körű élményt nyújtva minden zeneszerető lélek számára.

(Gáll Anna)