Irodalomóra másképpen

Március 15-e közeledtével a Petőfi Sándorról kialakult kép változásait bemutató, rendhagyó magyarórát tartott a Vojnovich–Huszár-villában Sudár Annamária. Az „Isteni Sandrim!” címet viselő összeállításban a költő jól ismert versei mellett többek között Szabó Magda, Hay János, Ottlik Géza és Varró Dániel szövegei is helyet kaptak.

A vers, a versmondás gyermekkora óta kíséri Sudár Annamáriát. Hivatásos előadóművészi engedéllyel, valamint magyar és történelem szakos bölcsésztanári diplomával a zsebében nyolc éven át tanított középiskolában. 2000 őszén összeállította első önálló műsorát. A „hétköznapokon” az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozó Sudár Annamária elmondta, hogy többször kap felkérést közép- és általános iskoláktól is, ahová mindig szívesen megy.

– Az „Isteni Sandrim!” című rendhagyó magyaróra átszerkeszthető, adaptálható attól függően, hogy éppen kiknek szól az irodalomóra. Az iskolásoknak a korosztályuknak megfelelő, rövidített és számukra érthető összefüggéseket feltáró előadásokat igyekszem tartani. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekeket a diákéveik alatt az irodalomhoz, a kultúrához, a művelődéstörténethez köthető élmények érjék, mert ezekhez könnyebben „hozzátapadnak” azok az ismeretek, amelyek megtanulandók. Reményeim szerint egy előadóművész is tud élményt adni, de az „csupán” egy látványelemek nélküli, rendhagyó, tanítási óra. Nagyon fontos az is, hogy a diákokat színházba, koncertterembe, történelmi helyszínekre, emlékhelyekre is elvigyék tanáraik. Elmondta, hogy nagyon gyakran a felkérések alapján készül el egy-egy műsor. A Budatétényben előadott „Isteni Sandrim!” a Petőfi-év kapcsán született meg, de 2010-ben például megbízták, hogy Széchenyi István halálának 150. évfordulójára készítsen összeállítást, így jött létre az „Üdv, Széchenyi!” című műsor, amelyet az ország számos helyére elvittek.

Tamás Angéla