Internet, társadalom, kultúra, nyelv

Háromnegyed éve, hogy forgathatjuk Balázs Géza Az internet népe című könyvét, amelynek bemutatójára ennek ellenére csak decemberben, és érdekes módon Budafokon került sor.

A szerző, Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár (Színház- és Filmművészeti Egyetem) a kezdetektől dokumentálja és elemzi az informatikai világ kulturális és nyelvi hatásait. Legújabb tanulmánykötetében a netnyelvészettel, netnyelvvel, netfolklórral és a netemberrel foglalkozik a nyelvészet felől indulva az internet világában szocializálódott ember antropológiai jellemzőiig. Az egyes fejezetek részletesen bemutatják az új kommunikációs formákat, a változó nyelvet, az új médiumokat, az utóbbi időszakban létrejött másodlagos vagy spontán írásbeliséget, az sms- és netfolklórt, a képes népszokásokat, valamint ezek kulturális és nemzedéki hatását.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent mű további érdekessége, hogy az illusztrációkat az ARTÉR Művészeti Egyesület egyik tagja, Várhelyi Csilla készítette, az ő festményei és grafikái teszik teljessé a 344 oldalas könyvet.
Rendhagyó könyvbemutató részesei voltunk, hiszen a könyv megszületésének története úgy bontakozott ki előttünk, hogy Balázs Géza nyelvészprofesszor és Várhelyi Csilla festőművész beszélgetett.
– Nem tudom, hogy megszületett volna-e ez a könyv, ha nem találkozom Csillával, illetve Csilla képeivel. Az ő festményei ihlették ezt a kötetet: realisztikus ábrázolása, a mobilozós fiatalok, a termálvízben lebegő alakok. Várhelyi Csilla festőművész a Bolyai Önképző Műhely hallgatója is volt. Amikor szerényen meghívott első kiállítására, Budafokra, eljöttem, és rögtön megragadtak a képei. A műhely társelnöke, Havass Miklós azonnal megvásárolt egy képet a műhely számára – fordult a hallgatósághoz a szerző, majd egy vékonyka kiadványt mutatott beszélgetőpartnerének, arról faggatva őt, hogy felismeri-e.
– Ez az a könyv, amelyet 2007-ben illusztráltam a műveimmel. Hungaro-pesszimizmus – hungarooptimizmus a címe. Ez a kis írásmű a magyarok lelkületéről szól, és én nagy élvezettel olvastam. Rádöbbentem egy-két dologra. Az, hogy magyarnak születtünk, biztos, hogy meghatározó, már csak a gondolkodásmódunkban is. Emlékszem, hogy a téma miatt választottam a grafikus eljárást. Jobbkezes vagyok, de ezek többségét bal kézzel rajzoltam, hogy jobban illeszkedjenek a szöveghez – idézte fel Csilla az akkori munkát.
A szerző és az illusztrátor még hosszasan beszélgettek, miközben megnézték az ARTÉR művészeinek kiállítását a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.

Tamás Angéla