?Ifjú szívekben élek?

A Tavaszi Művészeti Fesztivál vendége lesz Bródy János

A Tavaszi Művészeti Fesztiválon az elmúlt évekhez hasonlóan idén is neves zenésszel lép egy színpadra a Magyar László vezette Klauzál Gitár Band. Az Illés- és Fonográf-számokat előszeretettel játszó, fiatalokból álló csapat idei vendége Bródy János lesz, aki zenei pályafutásának ötvenöt éve alatt színpadi művei mellett nyolcszáz dalszöveget írt, hatvan nagylemez elkészítését tette lehetővé és kétszáz dal zenéjét szerezte. A számos elismerésben részesült, köztük Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett zeneszerző, szövegíró, énekes, gitáros május 17-én a gitáregyüttes meghívására érkezik a Klauzál Házba. 

– Hogyan ismerkedett meg a gitárzenekarral?
– Márciusban bemutatkoztak az Illés klubban, ott találkoztam ezzel a gyerekekből, fiatalokból álló, rokonszenves társasággal. Magyar Laciék (a gitáregyüttes vezetője – a szerk.) Illés- és Fonográf-számokat játszottak, olyan dalokat, amelyek létrejöttében én is részt vettem. Nagyon jó érzés, hogy – Ady szavaival élve – az ifjú szívekben élek, és az is, hogy most jelent meg egy bakelit kislemezem két új számmal, az A oldalon az Akit a hazája nem szeretett, a B oldalon a Magyarok közt európai című dalokkal.

– Emlékszik még az Illés együttessel való első találkozására?
– Sokat gondolkodom azon, hogy milyen sokat számítanak az életben a véletlenek. Eredetileg műszaki pályára készültem, villamosmérnöknek tanultam, a zenélés csak a hobbim volt. A véletlenen múlt, hogy Farkas Ádám elment az Illés zenekarból, és a véletlennek köszönhető, hogy én állhattam be a helyére. Akkoriban az együttes fele hivatásos zenésznek készült, a másik fele pedig kedvtelésből játszott. A gitáros távozása után meghallgatást tartottak, hogy ki lenne alkalmas a pótlására, de akit a zenekar egyik fele ajánlott, az a másiknak nem felelt meg és fordítva. Így aztán Koncz Zsuzsa ajánlására én lettem a befutó.

– Mikor született az első Halász Juditnak írt dal?
– Egyszer, amikor náluk voltam, a művésznő férje, Rózsa János filmrendező arra kért, hogy gyerekeknek szóló versekhez írjak zenét. A polcról levette Weöres Sándor egyik kötetét, amit én pont a Csiribirinél nyitottam ki. Kezembe vettem a gitáromat – ami mindig nálam volt –, és eljátszottam a vershez a dallamot. Így képzelted? – kérdeztem. Mondták, hogy írjak még ilyeneket. Így született meg a Micimackó, az Almaszósz és a többi vers zenéje, valamint a saját szerzeményeim, mint a Helikoffer, a Hívd a nagymamát vagy a Játsszunk együtt.

– A Boldog születésnapot című dalnak is van története?
– Egyre népszerűbb lett Magyarországon a Happy Birthday To You, ami még nem lett volna baj, de jött hozzá egy magyar szöveg, amely az idegeimet borzolta. Azzal a szándékkal írtam meg a dalt, hogy nekünk is legyen egy rendes, szép magyar prozódiával énekelhető születésnapi köszöntőnk, és mondhatom, jól esik hallani, amikor egy-egy étteremben a dalomat éneklik az ünnepeltnek a születésnapozók.

(Tamás Angéla)

Tyukodi László fotója