Hét nap és A piszkosak

A közeljövőben ismét két ígéretes, Scherer Péter által rendezett előadás részesei lehetünk a Bujtor István Színházteremben. A hónap utolsó napján délután az iskolai zaklatás folyamatát bemutató 7 nap című darab a középiskolásoknak szól, míg a Karinthy Színház és a Nézőművészeti Kft. közös előadása, A piszkosak című spakli-bohózat december 12-én a tizenhat évesnél idősebb korosztályt célozza.

A Jancsó-filmekből Pepeként ismert Scherer Péter színészi pályafutása legfőbb állomásainak a Mester és Margaritát, Ormándi Béla szerepét (Szentivánéji álom), a Szomjas György rendezte Gengszterfilmet és Jancsó Miklós hat alkotását tartja, míg a színházak közül a Szkéné, a Bárka, a Krétakör és a Nézőművészeti Kft. a meghatározó számára.

A Jászai Mari-díjas színművésszel, akit november 25-től a mozikban is láthatunk a Nagykarácsony című film vásári árusaként, a két színházi előadás megszületésének előzményeiről beszélgettünk.

– A piszkosak című darab középpontjában egy építőipari munkásbrigád áll. Hogy kapcsolódik P. Howard, azaz Rejtő Jenő világa egy mai épületfelújításhoz?

– Marci (Karinthy Márton – a szerk.) megkérdezte, lenne-e kedvünk egy darabot készíteni a Karinthy Színház számára. Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak az a fontos, hogy mit játszunk, hanem az is, hogy kiknek, mikor és hol adjuk elő, ezért Eszterrel (Gyulay Eszter, a Nézőművészeti Kft. művészeti igazgatója – a szerk.) a századelős szerzők, Szép Ernő, Karinthy, Rejtő Jenő, Tersánszky műveire gondoltunk. Az írók bármelyike passzolna a színház profiljába. Építőmérnök lévén azonban sok barátom van az építőiparban, ahol rengeteg a jó sztori, így ezeket hallgatva Rejtő tűnt a legjobb választásnak. A melósok ma is olyan szófordulatokat használnak, mint amelyeket közel száz éve az író használt a könyveiben, és olyan szituációkba keverednek, mint az ő szereplői. A szöveg az építőipari munkások beszélgetéseiből és Rejtő Jenő leírt szavaiból formálódott. A darabban a Rejtő múzeum – amelynek létrejötte a mai napig várat magára – felújításán egy jóravaló cigány srác is dolgozik, aki egy áramütés következtében elájul és átesik Piszkos Fred világába, a szingapúri alvilágba. Ettől kezdve behunyt szemmel ott él, ha kinyitja a szemét, akkor pedig a mai magyar valóságban, ahogy a többi szereplő is.

– A Nézőművészeti Kft. az előadásai egy részében a fiatalok problémáit – előítéletek, drog, bántalmazás, családon belüli erőszak, megaláztatás – járja körül. Mire számíthatnak az ifjúsági előadásra érkező középiskolások?

– A 7 nap egy kortárs angol író regénye alapján készült, és az iskolákban előforduló lelki bántalmazásról szól. A színpadi adaptációt Gyulay Eszterrel készítettük, a színházi előadás utáni beszélgetést pedig Takács Hajnal vezeti. A ducisága miatt bántalmazott lányt Jankovics Anna, a vékony bántalmazót Kőszegi Mária játssza, két remek színész. Nekem fontos, hogy ezek az előadások is professzionálisak legyenek. Hiszek abban, hogy egy jó téma és két jó színész díszlet, jelmez és szcenika nélkül, egy osztályteremben is totális színházi élményt képes adni.

Tamás Angéla