Helytörténeti séták Budafokon

Mit lehet tudni településünk első utcájáról, miről nevezetes a Borváros, hol található a Pestiskápolna, milyen nevezetességgel büszkélkedhet Nagytétény, avagy mit rejtenek a Borkő utcai pincék? – többek között ezekre a kérdésekre keresték és kaptak választ azok, akik jelentkeztek a Budafoki Pincejárat szervezői által meghirdetett helytörténeti tanfolyamra. A zsűri tagjai (Deutsch Anita, Salamon Judit és Garbóci László) szerint a huszonnégy résztvevő elképesztően sok ismeretre tett szert és nagyon alaposan felkészült a vizsgára, amelyet április utolsó napján tett. A program iránt nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt érdeklődtek. 

– Személyes részvételt terveztünk, de a korlátozások életbelépése miatt ezt csak részben sikerült megvalósítanunk. Az oktatás és a konzultációk az online térben zajlottak, az utolsó alkalmat és a vizsgát azonban kisebb csoportokban már meg tudtuk tartani a helyszíneken. Tizenheten sikeresen elvégezték a tanfolyamot, így a pincejáratokon egy időben több látnivalót is be tudunk mutatni az érdeklődőknek – beszélt a tanfolyamról a Budafoki Pincejárat művészeti vezetője, Deutsch Anita, aki hozzátette: a pincejáratokon mindig nagy sikernek örvendenek a helytörténeti séták, ötven embernél kevesebben nemigen jelentkeznek azokra, így jól jön a segítség, különösen Garbóci László helytörténésznek, aki nem tud egyszerre két helyen lenni.

– Harmincperces előadásokat tartottam, amelyek felvételét korábbi séták alkalmával készült képekkel illusztráltuk. Anita továbbította az anyagot a résztvevőknek, akik a konzultációkon további kérdéseket tehettek fel nekem egy-egy helyszínnel, épülettel, területtel, illetve műemlékkel kapcsolatban. Öt témakört dolgoztunk fel, ezek egyike a Péter-Pál utca volt a görögkatolikus istentiszteleteknek helyet adó kápolnával és a Seybold–Garab Pincével, a programban szerepelt a Sarló utcában lévő Törley-mauzóleum, a Záborszky pince Borvárosa és a Pestiskápolna, a Borkő utcában lévő Katona Pincészet és a Várszegi pince, valamint a Nagytétényi Kastélymúzeum – számolt be a vizsgára való felkészülés menetéről Garbóci László.

Deutsch Anita elmondta: a novemberben még személyes találkozással megrendezett Budafoki Pincejárat néhány hónapra online térbe helyezte át programjait, május elsején viszont ismét lehetőség nyílt a borkóstolásra, sőt a pincelátogatásra is. Örül, hogy a nyitás hírére is óvatosak maradtak az emberek, és a pincék teraszaira éppen megfelelő számú vendég érkezett. Júniusra viszont további lazítás várható, ezért akkorra már több helyszínnel, háttérzenével és az egyik friss vizsgázó segítségével két helytörténeti sétával is készülnek.

(VH)