Fű, fa, virág a könyvtárban

Második, gyermekeknek írt könyvével jelentkezik Szigeti Zoltán, az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára, aki csaknem fél évszázadon át kutatta a növényvilág legfontosabb jelenségeit. A Virágokról, fűről, fáról című 72 oldalas kötetében a világ legkülönlegesebb növényeit ismerteti meg a szerző, aki a Budafoki Könyvtárban két tudóstársa közreműködésével engedett betekintést legújabb munkájába.

Szigeti Zoltán elmondta, hogy tizenöt írást tartalmazó, gazdagon illusztrált könyvében a növények érdekességeit emeli ki: kicsinységüket, hatalmasságukat, érzelmek nélküli életüket, kivételes túlélő képességüket. Vetítőképes előadáson mutatta be a Seychelle-szigeteken honos pálmafajt, a harminc méter magasra is megnövő tengeri kókuszt, amelynek tizenhét kg-os magja leginkább egy női popóhoz hasonló. Megemlítette a kötetben szereplő vízidarát, a világ legkisebb virágját, amelyből legalább ötezer darab elfér egy gyűszűben, és beszélt a Földön élő legnagyobb testtömegű élőlényről, a kaliforniai hegyi mamutfenyőről is.

A 8–14 éves korú gyerekeknek szánt ismeretterjesztő könyvről egykori tanítványa, később kollégája, Solti Ádám növényfiziológus is mondott néhány szót. – Ez a könyv a benne bemutatott érdekességekkel közelebb viszi őket a növények csodálatos világához – ajánlotta a kötetet a tudós.
Nagy István nyugalmazott bölcsész kifejtette, hogy az irodalmi szempontokat – címadás, szóhasználat, stílus – szem előtt tartva fontosnak és igen hasznosnak gondolja a kiadványt. Szigeti Zoltán könyve a Pytheas Könyvmanufaktúrában készült, és magánkiadásban jelent meg.

(Tamás Angéla)