Falfestés projekt a Maci Tagóvodában

Az Artér Művészeti Egyesület februárban stratégiai megállapodást kötött Budafok-Tétény önkormányzatával, és azóta már bele is kezdett az első projektbe. Ennek elsősorban a Maci Tagóvoda kis lakói látják majd hasznát.

Az egyesület részéről a projekt főszervezője, Kaszás Réka a következőket mondta első „akciójukról”:

–Az önkormányzat és egy másik stratégiai partnerünk, a Sziget Festékház – Duna Kontír Bt. – jóvoltából pályázatot hirdetett, melyben ötszázezer forint értékű festékre és a festéshez szükséges eszközökre lehetett pályázni azoknak, akik szerették volna a kerületben, a lakókörnyezetükben lévő falfelületet, kerítést felfrissíteni egy új színnel. A pályázat feltétele volt, hogy a jelentkezők helyi közösségükkel, civil szervezetükkel együtt vállalják a kijelölt terület festését. Egyesületünk, az Artér Művészeti Egyesület és a Maci Tagóvoda együttműködve tervezte meg a közösségépítő, térfunkció-erősítő projektjét. A pályázat terve az épületet határoló kerítéstől a gyerekeket vezető rámpán át a belső udvarig terjed, ahol óriási szürke térkővel burkolt terület és nagy falfelületek vannak. Az óvoda kerítésének lefestése az esztétikai funkcióján túl biztonsági feladatot is ellát majd, mivel a kerítés utcai frontját fényvisszaverő festékkel is bevonjuk, amely felhívja az autósok figyelmét a gyerekekre, fokozott óvatosságra figyelmeztetve őket.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdték el a munkát és meddig tart, így válaszolt:

– Májusban kezdtük el a projekt kivitelezését, és a nyár végi óvodakezdésre szeretnénk elkészülni vele.

Az egyesület vezetői megígérték a stratégiai partnerségi szerződés aláírásakor, hogy a kerület kulturális és közösségi életében a továbbiakban is aktív szerepet vállalnak. Emlékezetes, hogy minden szeptemberben, a Budafoki Bor- és Pezsgőfesztivál idején a Magdolna utcát Művész utcává varázsolják, hogy a bor és a pezsgő mellett az emberek séta közben művészeti élményeket is magukba szívjanak.

– Ezeken a hétvégeken Budafok kulturális életének elemeivé válnak a köztéren megjelenő, képző- és iparművészek által létrehozott interaktív alkotások – jegyezte meg Kaszás Réka.

Az Artér Művészeti Egyesületről annyit még érdemes tudni, hogy idén 15 éves, 2004-ben alakult Budafokon, tagjai hivatásos képző- és iparművészek, akik valamilyen szállal kötődnek a kerülethez. Van köztük festő, grafikus, szobrász, keramikus, ötvös, divattervező, textiltervező, fotográfus, üvegtervező, formatervező, építész, restaurátor. Az egyesület célja a kulturális, szellemi életben való aktív részvállalás regionális és országos szinten. A térség megismertetése művészeik révén, kerületen kívüli kiállítások, programok által, valamint fiatal képző- és iparművészek művészi tevékenységét megalapozó szellemi közeg létrehozása. Az egyesület elnöke Filotás Viktória szobrászművész.

(temesi)