Energia és zeneiség

Újraindult a koncertélet, így Puskás Petiék naptára is lassan betelik a nyári programokkal. A The Biebers a nyitás utáni első koncertjét Tiszaújvárosban tartotta, rá egy hétre a paksi Óvárosi Kulturális Estéken játszott, a hónap végén pedig a MONYÓ Land látja vendégül a zenekart, amely augusztus 13-án szinte egyenesen az EFOTT Fesztiválról érkezik Budafok-Téténybe, hogy maradandó zenei élményben részesítse a Klauzál Ház közönségét.

A baráti társaságból alakult The Biebers arctalanul jelent meg a magyar popzene világában 2013-ban. A héttagú együttes elektronikus tánczenéjét első körben csak a rádióból ismerhette meg a közönség, ám másfél év elteltével a fiúk személyesen is bemutatkoztak angol nyelvű dalaikkal egy Dürer kerti koncerten. Ettől kezdve sokasodtak a meghívások, így a zenekart alapító testvérpár, Puskás Peti és Puskás Ádám Dániel, valamint öt zenésztársuk a járvány megjelenéséig folyamatosan koncertezett, miközben két albumot, húsznál több videoklipet és kislemezt készített.

A számos televíziós műsorból és színházi előadásai révén is ismert zenésszel, Puskás Petivel beszélgettünk.

– Milyen gyorsan sikerült visszatérni a megszokott kerékvágásba?

– Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz lesz. Ilyen hosszú idő alatt az ember kiesik abból a rutinból, terhelésből és idegállapotból, amelyhez hozzászokott. Tudatosan készültünk a nyitásra, már hónapokkal ezelőtt törekedtünk rá, hogy valamit mindig csináljunk közösen. Minden alkalmat megragadtunk arra, hogy találkozzunk, beszélgessünk, megérezzük egymás rezgéseit. Próbákat tartottunk, hogy koncentráltak legyünk, és öcsémmel, Danival már január óta komoly időbeosztással dolgoztunk, így könnyen megszületett a Lehetett volna másképp című dalunk. A rendszerességnek köszönhetően talán termékenyebbek is voltunk, mint korábban.

– Tizenöt éve élete része a koncert, a színház és a televíziózás is. Fontos, hogy sokféle területen tevékenykedjen?

– Mindegyikben más és más örömet találok. A műsorvezetés, a színházi munka és a zenélés nagyon jól kiegészítik egymást. Az elmúlt időszak alatt azonban szembe kellett néznem azzal, hogy melyik terület vitt el több figyelmet és energiát, és melyikre kell jobban fókuszálnom, hogy kialakuljon az egyensúly. Azt látom, hogy mostantól a zenekar élvez majd prioritást.

– Miben különleges a The Biebers?

– Úgy akarunk show-t csinálni a színpadon, hogy csak a zenei részére figyelünk, ezért is van nagyon sok ének a koncertjeinken. Barátok vagyunk, így teret merünk egymásnak engedni. Ismét mind a hárman énekelünk, rajtam kívül Dani és Eka (Ekanem Bálint – a szerk.) is, Andris (Rusz András – a szerk.) pedig vokálozik. Fellépéseinken, ahol Belegrai Gábor basszusgitározik, Herold Péter szaxofonozik és Gudics Marcell dobol, nincs idő a pihenésre, húsz-huszonöt perces blokkokat játszunk megállás nélkül. Reméljük, hogy koncertjeinken a közönség is megérzi a zenekar hatalmas energiáját, zeneiségét és kreativitását. Andris menedzseli a zenekart, de öcsémmel mi vagyunk az együttes lelke. Kijelöljük az utat, megmutatjuk a többieknek, merre menjünk, nekünk ez a „vállalkozás” nem teljesítés, hanem egy megvalósult álom.

(Tamás Angéla)