?Éneklem a tavaszt, a fényt??

József Attilára emlékeztünk, a magyar líra előtt tisztelegtünk, kedvenc verseinket olvastuk, és meghallgattuk a mások számára kedves verssorokat a költő születésnapján, április 11-én. Az ország számos településén, de a határon túl élő magyarlakta vidékeken is költő-olvasó találkozókat, irodalmi esteket, könyvbemutatókat tartottak a Magyar költészet napján. A Budafoki Könyvtárban Irodalmi arcképcsarnok címmel Czimbal Gyula portréiból nyílt kiállítás a könyvtár galériáján.

Budapest buszmegállóit és metróállomásait ellepték a klasszikus és kortárs szerzők verssorai, az autóbuszokon két megálló között versek, valamint versrészletek hangzottak el, és a Nemzeti Színházban megtartották a Versünnep 2023 döntőjét.

A Budafoki Könyvtárban is több programot szerveztek ennek jegyében: négy győri előadóművész Versszínházi előadást, a SZEGLET Irodalmi Társaság ünnepi irodalmi estet tartott, és Irodalmi arcképcsarnok címmel Czimbal Gyula portréiból nyílt kiállítás a könyvtár galériáján.

A fotóművész és a könyvtár költészet napi együttműködése 2010-ben a Máskép(p) című sorozattal indult. Az évek során egyre bővül a fotókollekció, idén olyan kortárs írók, költők és az irodalom háttérmunkásai elevenednek meg a falakon, akik nemrégiben kaptak Kossuth-, Prima Primissima díjat, Térey-ösztöndíjat, vagy „csak” kedvesek a fotóművész számára, ahogy a tavaly elhunyt Fodor Tamás zenész is.

– Czimbal Gyula ráérez portréalanyainak lelkiállapotára, erőlködés nélkül kapcsolódik hozzájuk, lehetővé téve egy olyan bizalmi légkör kialakulását, melyben a kamera elveszíti tolakodó jellegét, és a lencse fókuszában álló ember megnyugszik. A kezdeti riadalom után ismét békéssé válik a tekintet, az arc kisimul, és megjelennek rajta azok a természetes vonások, amelyek leginkább jellemzik – nyitotta meg a tárlatot Jánoki-Kis Viktória író.

A fotóművész így vall munkássága lényegéről: „Képeimmel eszményt, békét, harmóniát és értéket szeretnék felmutatni. Fotóim mellett nyugodtan el lehet menni. Nem a harsánykodásra törekszem, hiszen az életünkben is a nagy dolgok csendben, szerényen születnek meg… Én nem megörökíteni akarok, hanem az Örököt felmutatni.”

Az április 29-ig látható kiállítás megnyitóján Skrabák Boglárka (hegedű), Skrabák Virág (fuvola) és Skrabák Balázs (cselló) játszott trióban, a két fuvolára írt Schultze szonátát Skrabák Virág és Szabó Vencel adta elő.

Tamás Angéla