Egy vérből valók vagyunk Húsz év húsz dalban

Vidéki fellépéseikről ritkán térnek haza az Ismerős Arcok tagjai jó magyar borok nélkül

Egy vérből valók vagyunk Húsz év húsz dalban

„Egy vérből vagyunk” – énekli a közönség az Ismerős Arcok zenekarral minden koncerten a Felvidék himnuszává nemesült dalt, de a közel húsz éve alakult együttes zenéjében, dalszövegeiben a haza és a család tisztelete, kultúránk és értékeink megóvása, a közösségben való létezés fontossága is megfogalmazódik. A dalaikkal a magyarság összetartozásáért küzdő Ismerős Arcok frontemberével, a szövegíró Nyerges Attilával a 2019-ben huszadik születésnapját ünneplő zenekar pályafutásáról, az eddig megtett göröngyös útról és a tervezett koncertturnéjukról beszélgettünk, de a budafoki fellépések kapcsán természetesen szóba került a szőlő és a bor is.

 

– A közel két évtized alatt mennyit változott zenei elképzelésük a kezdeti időszakhoz képest?

– Eredetileg a barátságunk és a zene iránti szeretet inspirált minket, viszont az évek hosszú sora alatt megfogalmazódott bennünk az a gondolat, hogy nem lehet más célunk, mint „nyomot hagyni” magunk után. Az elképzelésünk ugyanaz maradt, de úgy érezzük, hogy a változó világgal együtt mi is változtunk, ezért szükségessé vált, hogy új lendülettel és tűzzel tegyük a dolgunkat, de megfontoltabban és bölcsebben, mint az indulásnál. Az elmúlt évek közéleti történései pozitívan befolyásolták a mindennapi életünket és a szerepvállalásunkat. Régebben sokak számára úgy volt szükség a mondanivalónkra,
mint egy falat kenyérre, viszont a változások és a történelem alakulása viszont határozottabb kiállásra és véleményformálásra sarkalltak bennünket is. Ma már nem elegendők az általánosságban megfogalmazott gondolatok, jobban előtérbe kerülnek a hétköznapi problémák, az életünket formáló tényezők. A jövőben is igyekszünk a dalainkban és dalszövegeinkben igazi sorskérdésekkel és a mindennapjainkat érintő dolgokkal foglalkozni, mindemellett úgy gondoljuk, hogy a feladatunk része a szórakoztatás is, ezért
továbbra is jókedvet és pozitív életörömöt sugárzó dalokat komponálunk. 

– Milyen meghatározó momentumokat emelne ki a zenekar életéből?

– Az Ismerős Arcok pályafutása során mérföldkövek voltak azok a helyszínek, ahol sikeresen lezártunk egy korszakot, ahol sikerült meglépnünk azt a szintet és elérni azt a célt, amit magunk elé kitűztünk. Ilyennek tekintjük például a Fővárosi Nagycirkuszban, a Petőfi Csarnokban és a Budapest Kongresszusi Központban megtartott telt házas fellépéseinket, amelyek a zenekar életében komoly áttörést jelentettek, ahogy a tengeren túli magyarság körében adott koncertjeink is, és ide sorolhatom az állami kitüntetést, amelyet alkotói munkám elismeréseként kaptam. A közel húsz év alatt nehéz és göröngyös utat jártunk be, de olyan energiákat kaptunk a közönségünktől, amelytől minden sokkal könnyebbé vált. Együttesünk elfogadása, az irántunk érzett szeretet és rajongás olyan mértéket öltött azóta, hogy úgy érezzük, innentől már egyenes út vezet tovább.

 

– Önöknek 2019 a jubileum, az ünneplés éve lesz. Hogyan teszik emlékezetessé a maguk és rajongóik számára a zenekar születésének huszadik évfordulóját?

– Ebből az alkalomból országos koncertturnét tervezünk „Egy vérből valók vagyunk – 20 év, 20 dalban, 20 helyszínen” mottóval. A koncerteken exkluzív környezetben csendülnek fel az elmúlt két évtized legkedveltebb dalai, újragondolva, akusztikus formában.

 

– Mennyiben különbözik majd ez a turné a korábbiaktól?

– A hagyományos koncertekhez képest hosszabb műsoridővel, más színpadképpel és különleges megszólalással tesszük emlékezetessé az előadásokat. Ez az esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz, hiszen ilyen felállásban és megszólalásban csak az országos turnéban szereplő helyszíneken mutatjuk be a dalainkat. Azt gondoljuk, hogy emiatt nagyon sikeres lesz ez a fellépéssorozat.

 

– Több alkalommal vendégeskedtek már Budafok-Tétényben, legutóbb október 23-án adtak ünnepi műsort a Klauzál Házban. A Budafok alatt húzódó óriási pincerendszert is ismeri?

– Hogyne. Mint borkedvelő, már többször részt vettem a borfesztiválok alkalmából szervezett pincesétákon. Egykoron a Kommunizmus áldozatainak emléknapján az Oroszlános udvar pincéjében adtunk megemlékező koncertet, de mindig szívesen jövünk, ha hívnak. Mivel a zenekarunknak küldetése van, megtiszteltetésnek tekintjük, ha Budapest eme patinás kerületében eljátszhatjuk a dalainkat.

 

– Milyen borokat kedvel, részesít előnyben?

– Magyarország valamennyi borvidékét és borát kedvelem, de a villányi, szekszárdi, valamint a balatoni vörös- és rozéborok állnak hozzám a legközelebb. Édesapám hobbija a szőlőtermesztés és a borkészítés volt, így már egészen fiatalon belém oltotta ezek szeretetét. Saját ültetvényünk is van a Dunántúlon, de a sok fellépés miatt sajnos kevesebbet tudok a szőlővel foglalkozni, mint korábban. Mivel sok borász rajongója van a zenekarunknak, gyakran teszünk náluk pincelátogatást, és mondhatom, vidéki fellépéseinkről ritkán jövünk haza üres csomagtartóval.
Tamás Angéla