Egy családi pincészet mindennapjai

A Katona Borház szlogenje:  Kóstoljon bele a Balaton ízeibe!

A budafoki Katona Borház Kft. borai szép sikereket érnek el, egyre népszerűbbek a hazai fogyasztók körében. A családi vállalkozás stratégiai partnerségi viszonyt ápol az önkormányzattal.

 

– Mikor alakult a Katona Borház Kft., és mely vidéken művelnek szőlőt? – kérdeztük Katona Zsófiától,
a cég egyik vezetőjétől.

– 1996 őszén alakult vállalkozásunk, amely felélesztette a családi hagyományokat. Pincészetünk negyvenöt hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a Balatonboglári borvidéken, 2006 óta pedig egy hektáron Tokaj-Hegyalján.

 

– Milyenek az adottságaik?

– A balatoni tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez, a terület adottságai is nagyon jók, a klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja. A talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak. Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi. Tokajt pedig, úgy gondoljuk, nem kell bemutatni. A Tokaj-hegyaljai
borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. A térség természetföldrajzi adottságai, földtörténeti háttere, a vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységgel keletkezett kőzetek sokféle talajtípus kialakulását eredményezték. A déli fekvésű lejtők, a napsugaras órák száma és mennyisége, a viszonylag hosszú ősz olyan klimatikus viszonyokat eredményeznek, amelyek a Botrytis cinera penészgomba kialakulását, illetve a szőlőszemek nemes rothadását, a szőlő aszúsodását eredményezik. Ettől olyan egyedi ez a borvidék, és ezért hívjuk találóan a tokaji borokat a borok királyának és a királyok borának.

 

– Milyen szőlőfajtákat termesztenek?

– A legjelentősebb világfajták – chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc, semillon, cabernet
sauvignon, merlot – mellett igazi magyar szőlőfajtákat, Irsai Olivért, leánykát, királyleánykát is termesztünk. Fehér-, rozé- és vörösborokat is készítünk!

– Hol dolgozzák fel a szőlőt?

– A boglári pincészetünkben, itt is érleljük a palackozásig, de kierjedt boraink egy részét olykor budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is. Fehér-, rozé- és vörösborainkat reduktív körülmények között, leginkább acéltartályokban tároljuk, de emellett készülnek borok 225 literes barrique- és 500 literes ászokhordókban is.

 

– A Katona Borház Kft. családi vállalkozás…

– Borászatunk munkájában meghatározó szerepet tölt be a második generáció, azaz családunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól megfér a hagyományokkal. Hisszük, hogy a modern technológia és a kézműves, hagyományos borkészítés megfér egymás mellett, csakúgy, mint családunk több generációja. Célunk olyan borok megalkotása, melyek fogyasztóinkat elégedettséggel töltik el, és különleges élményt nyújtanak.

– Miért kötöttek stratégiai partnerséget az önkormányzattal?

– Balatonboglár mellett Budafokot is az otthonunknak tekintjük, és nagy öröm számunkra, hogy itt dolgozhatunk, ahogy egyre több neves borászat is teszi ezt. Ebben nagy segítségünkre van a helyi önkormányzat és az az elképzelés, mely szeretné ezt a kerületet igazi Borvárossá alakítani. Örömünkre szolgál, hogy ebben a nemes munkában közreműködhetünk, és mi is hozzátehetünk valamit a stratégiai együttműködéssel, hogy egyre több vendégnek mutassuk meg, mennyi remek program, lehetőség és élmény rejlik Budafokon. Arról nem beszélve, hogy mennyi kitartó, megbízható, sokoldalú, tehetséges és szorgalmas ember dolgozik a kerületben, akikkel érdemes együttműködni. Szerintünk egységben az erő, és megtiszteltetés ez a kooperációs lehetőség.

Temesi László