Egy bakelit ihlette őket

Énekelt és trombitált, konferált és magyarázott a budafoki bornapokon Sebestyén Patrik, a Chets Mood Trio frontembere. A közönség kifejezetten élvezte a jazz-sztenderdekből álló futamokat, az időutazást az ötvenes évekbe.

– Az ötvenes évek hangzásvilágába hogyan szeret bele az ember? Mi volt az ihlet, valóban Chet Baker egyik lemeze?
– Tizennégy éves lehettem, amikor megkedveltem a jazzt. Hadd mondjam el, hogy ha megfelelően, mélyrehatóbban ismernék ezt a műfajt, sokkal többen szeretnék. Rengeteg stílus van a jazzen belül, a kezdetektől körülbelül tízévenként megújult, átalakult a fő vonal. Az összehasonlítás kedvéért: a klasszikus zenében száz-százötven évente történt meg ugyanez. Először Miles Davist hallgattam, és általa sok muzsikust ismertem meg. Klasszikus zenét tanultam egyetemen, mikor elkezdtem gyakorolni a jazztrombitálást. Az egyik zenekarommal játszottunk itt-ott, és egyszer egy hajnali „zenés beszélgetés” során előkerült egy Chet Baker Trio bakelitlemez. Nagyon megtetszett, különösen a felállás: bőgő, gitár, trombita… Elhatároztuk, hogy létrehozunk egy ilyen zenekart, és ezért lettünk Chet’s Mood Trio.
– Lehet manapság ezzel a stílussal érvényesülni a mai magyar zenepiacon?
– Érvényesülni ezzel a zenével is lehet, de csak a zenei piac egy szegmensében. Olyan helyeken van koncertünk, ahová kifejezetten illik ez a műfaj.
– Trombitán, szárnykürtön és melodikán játszik, mindemellett énekel is a zenekarban. Ha választania kellene a hangszer és az ének között, melyiket választaná?
– Nem mondanám magamat énekesnek. Több zenekarban is zenélek, de csak ebben a trióban énekelek, mert csak ebben a zenekarban „sztenderdezünk”, csak jazz-sztenderdeket játszunk. Ezt azért találtam ki, mert szeretem, ha van szövege ezeknek a témáknak. Valószínűleg szebben is el tudnám trombitálni a dalokat, de így, énekkel valahogyan közelebb állnak hozzám. Nagyjából minden második dalban énekelek, s ezt az arányt meg is szeretném tartani. A melodika csak egy extra hangszín a műsorban, a budafoki koncertünkön is csak pár percet használtam.
– 2019-ben elnyerte az Év fiatal jazz-zenésze díjat. Inspirációt adott az elismerés?
– Igen, nagyon nagyot. A díj előtt pár hónappal költöztem Budapestre, hogy kipróbáljam magam a magyar jazz-zenei életben. A legjobbkor jött a díj, s jó visszaigazolás volt számomra, hogy a helyes úton járok. Az elismerés után rajzolódott ki a két saját zenekarom, a Chet’s Mood Trio és a Sebestyén Patrik Sextet.

SzL