Égből pottyant mesék

Nem maradhat ki az Alma, alma és a Bicikli-dalok, de a Pörög, forog a szoknya sem Gryllus Vilmos őszi műsorából, ahogy garantáltan sikert arat a Tigris és a Banya is a Maszkabálból. A kétszeres Kossuth-díjas zenész több mint negyven éve ad műsort a gyerekeknek, írja a kedvesebbnél kedvesebb dalokat, amelyeket koncertjein vele együtt énekelnek a kicsik és szüleik.

Az építészmérnökként végzett előadóművész testvérével, Gryllus Dániellel 1969-ben megalapította a Kaláka együttest, ahol azóta is muzsikál a felnőtteknek, kivéve, ha éppen a Nótás Mikulással vagy a Karácsonyi angyalokkal van elfoglalva, mert akkor a gyerekek élveznek nála elsőbbséget.

Gryllus Vilmost a Klauzál Házban rendezett, jól sikerült családi koncert után kerestük meg kérdéseinkkel.

– Minek köszönhető, hogy ugyanolyan szeretettel muzsikál a gyerekeknek, mint négy évtizeddel ezelőtt?

– Eddig még nem untam meg a közös játékot. Minden koncerten az a célom, hogy a gyerekek együtt énekeljenek velem, ezért nem túl nagy hangterjedelmű, nem bonyolult ritmusú, könnyen megjegyezhető dalokat próbálok írni, amelyeket gyorsan megtanulnak. Az együttes éneklésben mindig van változatosság, érdekesség és öröm. Külön boldogság, amikor a felnőttek is részt vesznek ebben, igen jó érzés, hogy a gyerekeken keresztül velük is össze tudok kapcsolódni. 

– Az évek alatt változtak a „kisemberek”?

– Manapság türelmetlenebbek a gyerekek, ezért sokkal nagyobb koncentrációt igényel egy-egy előadás. Egy pillanatra sem lankadhat a figyelmem. A közönségem visszajelzései alapján látom, mikor gyorsítsak, melyik dal után melyiket énekeljem, elővegyem-e a dorombot, vagy csak a cselló és a gitár maradjon. A cselló az alaphangszerem, így amikor elkezdtem a gyerekeknek szóló, önálló előadásokat, elhatároztam, hogy megismertetem velük ezt a hangszert. Bevallom, kell némi merészség egy gordonkával kiállni négyszáz gyerek elé, de azt hiszem, sikerült olyan játékokat kitalálnom, amelyekkel érdekessé tehetem a számukra. A doromb ritkábban kerül elő, mert nagyon halk hangszerecske, de ha játszom rajta, akkor élvezik a gyerekek: elfér a markomban, és a picisége ellenére szépen lehet rajta muzsikálni.

– Születtek új dalok a járvány időszakában?

– A Covid alatt írtam néhány felnőtteknek szóló, új dalt. Ezekből és az évek alatt szerzett dalaimból, amelyek személyességük miatt nem kerülhettek be a Kaláka repertoárjába, összeállítottam egy lemezt Lassan, tűnődve címmel. A CD a napokban jelenik meg, és karácsony előtt már kapható lesz a boltokban. 

Tamás Angéla